Prečo je lieska cenná a ako ju pestovať

Lieska vyniká schopnosťou prispôsobiť sa rôznym pôdnym a klimatickým podmienkam. Darí sa jej na slnku aj v tieni, v chladných i teplejších oblastiach, v ílovitej aj piesočnej pôde. V záhrade ju zväčša pestujeme ako redší ker. Domáca lieska priláka do záhrady užitočný hmyz, vtáctvo aj cicavce.

28.08.2021 06:00
lieska Foto:
Lieska rodí tri, štyri roky po vysadení. Lieskové oriešky majú zo všetkých orechov najvýraznejšiu chuť.
debata

Tento opadavý jednodomý ker najlepšie rodí počas vlhkého a chladného leta. Liesku si ceníme najmä pre jahňady (samčie kvety) a oriešky. Oriešky zbierame vtedy, keď sú sýto hnedé a čiašky okolo nich začínajú žltnúť. Zrelé oriešky po obratí očistíme od čiašok a necháme sušiť na teplom mieste, najlepšie na slnku. Dbáme na to, aby boli úplne vysušené, inak by mohli počas skladovania plesnivieť. Využiť môžeme aj lieskové konáre, ktoré poslúžia ako opora pre hrach a otužilé trvalky.

pílenie stromu Čítajte aj Chcem spíliť strom: čo treba predtým overiť?

Čo všetko potrebuje, aby sa jej darilo

Hoci je lieska veľmi prispôsobivá, predsa len jej najviac vyhovuje čiastočne zatienené, chránené miesto. Pôda by mala byť skôr menej úrodná, pretože v úrodnej pôde lieska prudko rastie, čo je na úkor úrody orieškov. Liesku sadíme na jeseň do vlhkej, no nie mokrej pôdy.

Liesku nielen režeme, ale aj lámeme

Zvyčajne pestujeme redšie kry asi s desiatimi základnými konármi. V zime zrežeme terminálny výhon a odstraňujeme aj všetky nízke výhony, necháme len najsilnejšie. O rok neskôr ich skrátime o tretinu a odstránime výhony rastúce smerom nahor. Rodiace kry skracujeme koncom leta technikou zalamovania, pri ktorej bočné letorasty v polovici zalomíme a necháme visieť na kre. V zime ich potom skrátime na tri, štyri púčiky.

shutterstock 378423466 Čítajte aj Dopestovať vlastné figy pri paneláku? Áno, dá sa

Škodcovia a choroby nie sú veľký problém

Liesky dobre odolávajú škodcom aj ochoreniam, no sú náchylné stať sa korisťou nosáčika lieskového. Larvy sa liahnu počas leta v orieškoch, objavíme ich podľa malých okrúhlych otvorov. Proti nosáčikovi urobíme postrek koncom jari alebo začiatkom leta. Škodcu odradíme aj nalepením mastných pásov cez kmeň, larvy sa cez pásy nedostanú k orieškom.

Rozmnožíme ich ľahko odrezkami

Liesky sú v záhrade vítané nielen pre chutné oriešky, ale aj pre príjemný vzhľad a pôvabné, priam dekoratívne jahňady. Na jeseň môžeme liesku rozmnožiť potápaním alebo odobratím odrezkov. Odrezky by mali byť asi tridsať centimetrov dlhé a o niečo hrubšie ako ceruzka. Vložíme ich do brázd tak, aby tretina vyčnievala. Na jar začnú vyháňať. Vtedy ich môžeme vysadiť na stanovište alebo do nádoby, odkiaľ ich do záhrady premiestnime nasledujúcu jeseň. Lieska začína rodiť tri alebo štyri roky po vysadení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ker #rez #lieska #oriešok #drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december