Je veľký a nič pod ním nevyrastie – tak prečo pestovať orech?

Orech je vysoký a košatý strom, ktorý začína rodiť až roky po vysadení. Jeho listy nie sú vhodné do kompostu a priamo pod ním ani v jeho blízkosti sa iným rastlinám nedarí. Otázka potom je, prečo by sa mali záhradkári vôbec pokúšať o jeho pestovanie.

29.08.2021 06:00
orech Foto:
debata (7)

V tradičných záhradách našich starých mám nebola núdza o priestor a orechy tam nesmeli chýbať. Rokmi sa síce záhrady výrazne zmenšili, no aj na stredne veľkých pozemkoch si orech stále môže nájsť miesto. Treba však myslieť na to, že dospelý strom dosahuje výšku aj šírku koruny až osemnásť metrov! Takéto rozmery zväčša dosahujú stromy vypestované z orieška. Zakúpený vrúbľovaný stromček býva asi o tretinu menší než semenáč.

Kedy ho sadiť a ako pestovať

Orech vysádzame na jeseň, čo je zároveň aj ročné obdobie, keď zbierame jeho úrodu – vlašské orechy. Sú chutné, zdravé a je to najväčší benefit, ktorý nám tento strom ponúka. V lete zasa poskytuje príjemný tieň, ktorý už tradične slúži na rodinné posedenia. Orechu vyhovuje vlhká, no nie mokrá pôda a miesto chránené pred neskorými mrazmi. U nás sa mu darí najmä na juhu, je jednou z typických rastlín vinohradníckych oblastí.

olivovník Čítajte aj Olivovník je strom plný prekvapení

Neznesie pri sebe žiadnych susedov

Orech je typický tým, že pod ním nič nevyrastie. Spôsobujú to alkaloidy v pôde okolo jeho koreňového systému. Ani po skončení vegetačného obdobia nebude iným rastlinám nijako naklonený. Jeho listy rozhodne nedávame do kompostu. Sú plné silíc a na kompostovanie sa nehodia.

Kedy a ako ho režeme

Orech režeme na jeseň, nikdy nie na jar, aby vytekajúca miazga strom neoslabila a neprivodila mu hubovú chorobu. Bez rezu by bola väčšina stromu neplodná. Rezané stromy dávajú bohatšiu a kvalitnejšiu úrodu ako nerezané. Rezať začíname v auguste, odstraňujeme poškodené a choré konáre, ďalej zahusťujúce výhony a výhony rastúce z kostry nahor. Od jesene až do mája potom už rezu vyhýbame.

lieska Čítajte aj Prečo je lieska cenná a ako ju pestovať

Teraz na jeseň aj hnojíme

Korene orecha sú jeho podstatnou súčasťou. Zásobujú strom vodou a živinami, a zároveň udržiavajú jeho stabilitu, čo je pri rozmeroch stromu naozaj potrebné. Preto sa zásahom do pôdy v blízkosti orecha vyhýbame. Postaráme sa jedine o jesenné hnojenie, pri ktorom hnojivo opatrne zapracujeme do pôdy. Počas vegetácie hnojíme orech pri zavlažovaní.

Dá sa pestovať aj v malej záhradke

Majitelia malých záhrad, ktorí túžia po orechu, si môžu v záhradníctve vybrať z navrúbľovaných odrôd s nízkym vzrastom. Aj tieto menšie odrody dokážu dobre zarodiť. Pri orechoch však platí, že na úrodu si počkáme od troch až do pätnástich rokov, pretože v prvých rokoch sa stromom vyvíjajú korene. No keď už orech začne rodiť, je potom úrodný do vysokého veku.

Video
Jedna z najobľúbenejších slovenských sladkostí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #jeseň #strom #korene
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december