Na čo dávať pozor pri sadení ovocných stromov

Sadenie drevín patrí k jeseni a koniec augusta je obdobím, keď plánujeme, čo a kde v záhrade vysadíme. Pred kúpou mladých stromčekov je potrebné zistiť čo najviac o ich požiadavkách, aby sme im vedeli dobre pripraviť výsadbové miesto. Tým sa však naša práca ešte len začína.

30.08.2021 06:00
ovocné stromy Foto:
Ovocné stromčeky nevysádzame na miesto, kde už nejaký strom alebo ker rástol, pretože je tam pôda vyčerpaná. Pred výsadbou vyčistíme miesto od napadaných listov.
debata

Pred sadením niektorých stromčekov je potrebné obohatiť pôdu o hrubý štrk, ktorým nešetríme. Takisto pridáme kompost, ktorý zmiešame s pôdou nielen na povrchu, ale až do hĺbky. Štrk a zapracovaný kompost sa postarajú o to, že pôda bude priepustná. To je jeden zo základných predpokladov pestovateľského úspechu, pretože ovocným stromom každého druhu prekáža nepriepustná pôda.

Čo keď máme príliš vlhkú pôdu

Pre rast a vývoj stromčekov je priepustnosť pôdy veľmi dôležitá. Ťažká pôda môže stromček zahubiť – odumrú mu korene a zvädnú nové výhonky. Pokiaľ máme v záhrade ťažkú mokrú pôdu, ktorú nedokážeme odľahčiť, pokúsime sa aspoň vyvýšiť korene nad zamokrený priestor. Vytvoríme malý násyp z pôdy a zasadíme doň stromček tak, aby bola vrchná časť koreňov aspoň desať až dvadsať centimetrov nad pôvodnou úrovňou zeme.

pôda Čítajte aj Ťažkú pôdu zlepšíme pieskom – lenže akým?

Mladé stromčeky potrebujú oporu

Po príprave pôdy je veľmi dôležité zabezpečiť mladým stromčekom dobrú oporu. Oporný kôl by nemal byť hrubší ako tri centimetre, môže byť hranatý aj oblý. Pred umiestnením ho zbavíme kôry. Kôl musí stáť na náveternej strane, aby sa vyviazaný stromček vo vetre odkláňal smerom od kola. Volíme vždy takú dĺžku kola, aby bol jeho dolný koniec približne o pol metra dlhší než vzdialenosť od zeme po prvý konáre stromčeka. Kôl opatrne zatlačíme medzi korene v koreňovom bale asi päť centimetrov od kmeňa. Stromček nepriväzujeme ku kolu drôtom ani nylonom, aby sme nepoškodili kmeň. Vhodný je špagát alebo plastová objímka.

orech Čítajte aj Je veľký a nič pod ním nevyrastie – tak prečo pestovať orech?

Nevysiľujeme strom bojom o živiny

Pôdu okolo bázy stromu udržujeme čistú, bez trávy a burín. Zabránime tak konkurenčnému zápasu o vodu a živiny. Kým sa strom rozrastie, necháme okruh holej pôdy vo veľkosti rozpätia koruny. Až po troch alebo štyroch rokoch môžeme nechať priestor pod stromom zarásť trávou, s výnimkou úzkeho, asi pätnásť centimetrového prstenca okolo kmeňa. Tento „bezpečnostný okruh“ zabráni tomu, aby strom napadla hniloba.

Koncom zimy stromčeky hnojíme

Na pôdu pod korunami ovocných stromov aplikujeme koncom zimy komplexné hnojivo v množstve asi 70 – 140 gramov na štvorcový meter pôdy. Môžeme postupovať aj tak, že po obvode koruny urobíme v zemi jamky približne každých 30 centimetrov. Do jamiek nasypeme hnojivo zmiešané s pôdou. Ovocným stromom veľmi prospieva aj neskoršie nastielanie vyzretým kompostom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #opora #živiny #vlhkosť #korene #ovocné stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december