Prečo sú mirabelky zdravé a kedy sa z nich priberá

Jedna mirabelka váži priemerne len desať gramov. Poznáte ich na prvý pohľad podľa guľatého tvaru a najčastejšie žltej, menej často fialovočervenej farby. Dozrievajú práve teraz, ich sezóna je od júla do polovice septembra.

03.09.2021 06:00
mirabelky Foto:
debata

Pochádzajú zo západnej Ázie a u nás sa udomácnili asi pred tristo rokmi. Mirabelky sú jednou z vyše dvetisíc odrôd sliviek. Zároveň sú ich najmenší a chuťovo najjemnejší príbuzný. U nás mirabelky v kuchyni veľmi využívané nie sú. Kde sú však mimoriadne obľúbené, to je kolíska gastronómie – Francúzsko. Pre ich mimoriadnu šťavnatosť a výraznú chuť sa tu používajú na prípravu kompótov, džemov, ale aj ako základ na prípravu ovocných destilátov a likérov.

Nepodráždia ani citlivé žalúdky

Komu mirabelky chutia, ten robí niečo pozitívne aj pre svoje zdravie. Toto ovocie obsahuje veľa betakaroténu, ďalej vitamín C a skupinu vitamínu B. Keďže majú nízky obsah kyselín, dobre ich znášajú aj ľudia s citlivým žalúdkom. Naopak, problémy môžu spôsobovať ľudom, ktorí majú neznášanlivosť na fruktózu.

shutterstock 299543492 Čítajte aj Čučoriedky: prečo sú také zdravé

Keď skladovať, tak jedine v mrazničke

K mirabelkám sa najjednoduchšie dostanete, ak si ich niekde sami naoberáte. Ale ak by ste ich videli napríklad na trhu a dostali na ne chuť, tie, ktoré si chcete kúpiť, by mali byť neprezreté a neporušené. Mirabelky patria, žiaľ, k druhom ovocia, ktoré sa nedá dlhšie skladovať. Mali by byť v chladničke, ale aj tam vydržia maximálne dva – tri dni. Ak ich náhodou máte veľa, a neviete, čo s nimi, tak ich môžete zmraziť. Dobre uzavreté vydržia zmrazené aj rok.

Čerstvé aj spracované chutia vynikajúco

Dozreté mirabelky chutia výborne „len tak“, ale vynikajúce sú aj ako kompót, šťava, džem či marmeláda. Tiež chuťovo obohatia ovocné šaláty a dajú sa z nich robiť rafinované dezerty. O mirabelkách sa dočítate, že podobne ako iné druhy ovocia a zeleniny majú množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie. V sto gramoch obsahujú napríklad 35 mikrogramov vitamínu A a 210 mikrogramov betakaroténu. Čím síce nepatria k ovociu s ich najväčším obsahom, ale aj tak ich konzumácia napomáha udržiavať pružnú a zdravú pokožku a dobrý zrak.

zaváranie Čítajte aj Zavárame, nakladáme, robíme džemy

Sú plné vitamínov a zdravého cukru

Sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravý nervový systém, podporujú látkovú výmenu a chránia bunky. Nachádzajú sa v nich aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Keďže majú veľa ovocného cukru – fruktózy, hovorí sa, že sa od nich priberá. Je to však len polovičná pravda, museli by ste ich jesť veľa a denne. Keď máte chuť na sladké, sú určite zdravšou alternatívou akejkoľvek sladkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #slivky #mirabelky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december