Cibuľky aj šupiny: rozmnožovanie ľalií nie je zložité

Väčšina ľalií zakorení z bázy cibule. Keď vysadíme tieto ľalie v priebehu septembra, korene sa ešte do príchodu zimy dobre rozrastú. Ľalie teraz sadíme do črepníka aj do voľnej pôdy. Tie ľalie, ktoré vytvárajú korene zo stoniek aj cibuliek, môžeme vysadiť v septembri alebo aj na jar.

04.09.2021 06:00
ľalie Foto:
debata

Cibule začneme vysádzať hneď, ako ich získame. Pri sadení dbáme na to, aby neboli zasypané vrstvou pôdy hrubšou ako päť centimetrov. Platí to najmä pre ľalie belostné, ostatné druhy môžeme zasypať vrstvou zeminy, ktorej hrúbka zodpovedá dvaapolnásobku výšky cibule. Pri presádzaní oddelíme staré korene a stonky zrežeme na polovicu.

Vysádzať môžeme aj drobné pacibuľky

Ľalie, ktoré zakoreňujú zo stoniek, vytvárajú často na stonke malé pacibuľky. Ide o vegetatívne rozmnožovacie orgány, ktoré môžeme v septembri odtrhnúť a vysadiť podobne ako cibuľky, len ešte o niečo plytšie. Ľalie môžeme rozmnožovať aj šupinami oddelenými z materských cibúľ.

shutterstock 1429373165 Čítajte aj Ktoré kvety sú najlepšie na rez do vázy

Pri rezaní do vázy myslíme na budúci rok

Silné semenáčiky môžeme v tomto čase presadiť z nádob na vonkajšie stanovište alebo do väčších kvetináčov. Posledné kvety zrežeme do vázy. Pritom sa snažíme nechať na rastline čo najdlhšiu časť, aby vyživovala cibuľu a zhromažďovala v nej energiu na budúci rok. Pokiaľ chceme z ľalie pozbierať semená, koncom septembra odrežeme tobolky, ktoré nedozrievajú dostatočne rýchlo a premiestnime ich na kus papiera pod poklop. Dozrejú v suchom vzdušnom prostredí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kvety #ľalie #cibuľky #vysádzanie #semenáčiky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december