Nepriatelia trávnika útočia zo zeme aj zo vzduchu

Aj vám sa stáva, že v starostlivo pestovanom trávniku objavíte zvláštne diery, hlinené kruhy či kôpky, žlté fľaky alebo chýbajúce plochy trsov? Kto alebo čo ich spôsobuje a ako treba zakročiť? Hlavne uvážlivo, pretože niekedy je najväčším škodcom váš domáci miláčik.

06.09.2021 06:00
škodcovia trávnika Foto:
Nielen krtko, vtáky alebo pandravy. Aj domáci miláčikovia sú ničiteľmi trávnika. Pes ho dokáže udupať a rozhrabať, fena zasa poškodiť močom, ktorý pôsobí ako žieravina. Pri každom poškodení je najlepšie okamžite zasiahnuť a pokúsiť sa napraviť škody.
debata

Ak sa v pôde vášho trávnika premnožia pandravy a nie sú prirodzene likvidované napríklad vtáctvom, je potrebné proti nim zakročiť chemickým postrekom hubiacim hmyz. Inak bude samá diera nielen pôda, ale aj trávnik, ktorý začne postupne vysychať. Mravce zväčša nevnímame ako úhlavných nepriateľov trávnikov, no ak sa premnožia, tak môže nastať problém. V priepustných a piesočnatých pôdach si začnú stavať veľké mraveniská a nahlodávať priľahlé trávy tesne nad povrchom pôdy. Tým dokážu zničiť celý vzhľad trávnika.

Milučký, tichučký, ale škody vie narobiť

Taký je krtko. Existuje mnoho metód, ako sa krtka v záhrade zbaviť, ale žiadna z nich nie je na sto percent účinná. V Anglicku sa na jeho likvidáciu používajú mačky v záhradách. Francúzi si zase z krtka ťažkú hlavu nerobia a pôdu, ktorú vyhrabe, odkladajú a používajú na sadenie a presádzanie rastlín. Je vraj jemná a bohatá na minerálne soli. Trošku iným prípadom sú vtáky, ktoré sú ničiteľmi trávnika iba v jeho počiatočnej fáze. Teda po výseve semien, ktoré vyzobávajú. Odporúča sa preto čerstvo vysiatu trávu chrániť pohyblivými alebo lesklými predmetmi, napríklad na špagátoch, ktoré vtáctvo odplašia.

mach Čítajte aj Ako vyhrať boj s machom

Tráva poliata žieravinou? Nie, močila tu fena

Pri psoch je hneď viacero možností, ako vám vedia trávnik nepríjemne poškodiť. Obzvlášť veľké plemená ho udupú, doslova zdevastujú. Negatívne na trávnik pôsobia aj psie exkrementy, ak nie sú rýchlo odstránené. Navyše, tie sa pes snaží väčšinou zahrabať, čím poškodzuje trávnik ešte aj hrabaním. Samostatnou kapitolou sú feny, ktoré poškodzujú trávnik svojím močom. Je koncentrovaný a pôsobí ako žieravina. Takto poškodený trávnik sa prejavuje žltými až hnedými škvrnami, v ich strede je uhynutá tráva. Zabrániť týmto škodám sa dá napríklad tým, že si všimneme, kde sa fena vymočila a vzápätí miesto polejeme vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pes #vtáky #Tráva #trávnik #Krtko #škodce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december