Novinový papier je v záhrade super pomocník

Dokáže ochrániť rastliny pred chladom, výborný je aj ako nástielka. Záhradné náradie v ňom cez zimu nezhrdzavie. Udrží vlhkosť v pôde, zateplí parenisko a dajú sa z neho vytvoriť aj improvizované črepníky. Novinový papier môžeme v záhrade využiť na mnoho spôsobov.

09.09.2021 06:00
novinový papier Foto:
debata (1)

Novinový papier je vhodný materiál na nastielanie. Z estetických dôvodov ho môžeme v okrasnej záhrade ešte prekryť vrstvou mulčovacej kôry. Kde vzhľad nie je až taký dôležitý, stačí navŕšiť na papier pokosenú trávu alebo ho nechať aj nezakrytý. Vtedy ho však prichytíme kameňmi. Pred nastielaním papier dobre navlhčíme, aby bol úplne mokrý, neskôr po položení by to už bolo veľmi ťažké. Pred položením na záhony noviny namočíme vo vedre s vodou alebo v nádobe na zvlhčovanie samolepiacich tapiet. Mokré noviny na záhone sa časom rozložia.

potpurrri Čítajte aj Ako si vyrobiť vlastné potpourri

Vhodný na zateplenie pareniska

Pokiaľ hrozia mrazíky, či už jesenné alebo jarné, je dobré zatepliť parenisko. Novinový papier je ideálny zatepľovací materiál. Parenisko prikryjeme niekoľkými vrstvami novín a na okrajoch ich zaťažíme tehlami alebo kameňmi. Parenisko zatvárame pred západom slnka, aby sa vnútri udržalo denné teplo.

Perfektný na zimné obaly náradia

Záhradnícke náradie vydrží dlhšie, keď sa oň staráme. Na konci sezóny odstránime z náradia všetky nečistoty, zvyšky rastlín a pôdy. Potom kovové a spojovacie časti náradia dôkladne utrieme handričkou namočenou do oleja. Všetky pohyblivé časti naolejujeme, kovové časti zabalíme do novín a prelepíme lepiacou páskou. Až potom náradie uložíme na zimu. Takto ošetrené a zabalené ho ochránime pred hrdzou.

orchidea Čítajte aj Koľko a akou vodou polievať orchidey

Zlepšovák pri výseve hrachu a fazule

Keď sejeme fazuľu a hrach, môžeme vyskúšať malý zlepšovák. Dno brázdy vystelieme zmesou kompostu a pásikov novín dobre nasiaknutých hnojovicou. Táto zmes udrží v pôde potrebnú vlhkosť a teplo, a tak podporí rast rastlín.

Pomôže aj pri dozrievaní paradajok

Pestovateľom paradajok sa často stáva, že majú kríčky ešte obsypané nezrelými plodmi, no začínajú sa už vyskytovať prvé mrazíky. Netreba sa tejto časti úrody vzdať, dá sa zachrániť. Paradajky oberieme a zabalíme do novinového papiera. Každej paradajke doprajeme niekoľko vrstiev. Potom dobre obalené plody uložíme do vzduchotesnej nádoby, ktorú umiestnime na suché a tmavé miesto. Približne raz za tri dni paradajky skontrolujeme, postupne budú dozrievať.

Keď nezrelé paradajky zabalíme do novinového papiera, budú postupne pekne dozrievať.

Črepníky z novín uľahčia vonkajšiu sejbu

Improvizované črepníky z novín nám pomôžu pri sejbe rastlín, ktoré sa vysádzajú von neskôr, ako sú napríklad rajčiaky alebo cukiny. Črepníky zhotovíme tak, že noviny nastriháme na obdĺžniky s rozmermi približne 20 × 30 centimetrov a po dĺžke ich preložíme napoly. Potom obdĺžnik chytíme užšou stranou k sebe. Dolnú tretinu obdĺžnika preložíme smerom nahor, hornú zasa cez ňu smerom dole. Jeden koniec zasunieme do druhého. Vznikne papierová kapsa, ktorú uprostred otvoríme tak, aby mala dno. Tento novinový „črepník“ naplníme zeminou. Do papierových črepníkov potom vysievame semená bežným spôsobom. Keď príde čas výsadby, semenáčiky vysádzame aj s týmito novinovými črepníkmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #črepník #papier #sejba #nástielka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december