Vonkajšiu dlažbu treba pripraviť na prvé mrazíky aj na zimu

Ešte pred prvými mrazmi treba z exteriérovej dlažby dôkladne odstrániť všetky nečistoty a stopy po nanukoch, grilovačkách či šantení detí. Pri čistení vysokotlakovým čističom odporúčame dávať pozor na to, aby príliš silný prúd vody nevymyl piesok medzi jednotlivými platňami.

11.09.2021 06:00
dlažba Foto:
debata

Betónovú dlažbu v zime ochráni pred poveternostnými vplyvmi vhodný náter na báze siloxanu. Ten pomôže ochrániť dlažbu aj pred znečistením na budúcu jar a leto. Je to bezfarebný náter, ktorý redukuje kapilárnu nasiakavosť betónovej dlažby. Okrem toho, že chráni dlažbu, má aj samočistiaci efekt. "Ideálny čas na jeho aplikovanie je práve na jeseň na vyčistenú dlažbu,“ radí odborník Branislav Augustín zo Sika Slovensko.

burina v dlažbe Čítajte aj Burina v dlažbe? Najlepšie tipy na jej odstránenie

Nepodceňujme ani kontrolu balkóna

Pozornosť si zaslúži aj dlažba na terase a balkóne. Najmä zlá hydroizolácia a zatekanie – hoci len na malej ploche – môžu spôsobiť veľké škody a problémy na celom balkóne. Marek Nahálka zo Sika upozorňuje: „Zatekanie, rozpadávajúca sa škárovacia hmota po mrazoch či uvoľnená dlažba nepotrebujú veľký zásah, búranie a opravy zvládne šikovný domáci majster aj sám. Z našich skúseností vieme, že ľudia často podceňujú najmä spoľahlivú a funkčnú hydroizoláciu, hoci tá je na spevnenej ploche v exteriéri základ. Aj pokiaľ ide o balkón, odporúčam ju skontrolovať, a ak je poškodená alebo úplne chýba, zabezpečiť nápravu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čistenie #mráz #zima #dlažba #bakón
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december