V záhrade je najlepšie pestovať ho po nejakej inej zelenine, napríklad po šaláte. Od septembra až do januára zbierame listy kučeravého kelu tak, že ich zdola nahor vylamujeme. Najlepšie je zájsť do záhrady vždy po čerstvú várku zeleniny, no kel sa dá aj mraziť. Listy pred zmrazením umyjeme, osušíme a môžeme ich aj nakrájať na menšie kúsky. V chladničke vydržia kelové listy asi tri dni, pokiaľ sú uložené v plastovej miske alebo zabalené v papieri, prípadne čistej mokrej utierke.
Jesenné mrazíky mu dodajú príjemnú chuť
Kučeravý kel má niekoľko odrôd, niektoré sú nielen chutné a zdravé, ale aj farebné a veľmi dekoratívne. V princípe kel vysievame počas neskorej jari, od mája až do polovice júna, a to buď do nádob alebo aj priamo na záhon. Približne o desať dní semená vyklíčia. Kučeravému kelu vyhovujú slnečné miesta, ale vydrží aj tuhšie mrazy, dokonca až do mínus pätnásť stupňov. Prvé jesenné mrazíky dodajú listom príjemnú sladkasto-korenistú chuť. Táto zelenina je výborná na jesenný a zimný zber.

Rôzne odrody, výsledok vždy vynikajúci
Kučeravý kel vysievame podľa toho, akú skorú odrodu máme a aký má vzrast. Vysoké a skoré odrody sejeme od mája, nízke a neskoré od júna. Rastlina potrebuje stredne ťažkú, dobre vyhnojenú a skôr vlhkú pôdu. Kučeravému kelu sa bude dobre dariť na záhone po šaláte, špenáte alebo karotke, naopak ako predplodina nie sú vhodné príbuzné hlúbové druhy, napríklad reďkovka.
Šup s ním na tanier, ale poslúži aj ako kvet
Tradičný kučeravý kel, ktorý poznáme z našich záhrad, je zelený a bez akýchkoľvek pochybností ho zaradíme medzi zeleninu. Niektoré odrody však majú taký pekný vzhľad, že ich môžeme na záhone pestovať aj na okrasné účely. Listy môžu byť aj modré, ružové, fialové, žlté alebo červené, niektoré sa farbia do striebrista. Kučeravý kel je dvojročná rastlina, na druhý rok zakvitne a vytvára drobné semienka.

Kel nie je iba prívarok zo školskej jedálne
Je veľa moderných receptov, ako spracovať kučeravý kel na chutné jedlo, nad ktorým nebude nikoho triasť. Listy môžeme spariť horúcou vodou, uložiť tri na seba, obaliť v trojobale a vypražiť ako rezeň. Môžeme ich tiež natrhať na čipsy, pokvapkať olivovým olejom, posypať strúhaným syrom a bylinkami a dať zapiecť, presnejšie vysušiť do rúry.
Prírodná lekárnička na jeseň a zimu
Pestovatelia kučeravého kelu majú v záhrade prírodnú zásobu vitamínov takmer až do konca zimy. Listy môžeme zbierať dokonca až do februára, pokiaľ je rastlina v dobrej kondícii. Kelové listy obsahujú vitamín C, B a E, ďalej kyselinu listovú, betakarotén a vlákninu. Sú aj zásobárňou minerálov, najmä vápnika.