Vápnika má ako mlieko, vypražiť sa dá ako rezeň: tak prečo nejeme viac kelu?

Kučeravý kel vydrží aj silné mrazy a dodá nám čerstvú nálož vitamínov nielen teraz na jeseň, ale i neskôr v zime. Listy začíname zbierať v septembri. Jedna porcia kučeravého kelu nám dodá toľko vápnika ako dva poháre mlieka. V zime nás vďaka obsahu vitamínov ochráni pred chrípkou a pomáha pri znižovaní zlého cholesterolu.

14.09.2021 06:00
kučeravý kel Foto:
Okrem dobre známeho zeleného kučeravého kelu môžeme pestovať aj farebné odrody na okrasné účely.
debata

V záhrade je najlepšie pestovať ho po nejakej inej zelenine, napríklad po šaláte. Od septembra až do januára zbierame listy kučeravého kelu tak, že ich zdola nahor vylamujeme. Najlepšie je zájsť do záhrady vždy po čerstvú várku zeleniny, no kel sa dá aj mraziť. Listy pred zmrazením umyjeme, osušíme a môžeme ich aj nakrájať na menšie kúsky. V chladničke vydržia kelové listy asi tri dni, pokiaľ sú uložené v plastovej miske alebo zabalené v papieri, prípadne čistej mokrej utierke.

Jesenné mrazíky mu dodajú príjemnú chuť

Kučeravý kel má niekoľko odrôd, niektoré sú nielen chutné a zdravé, ale aj farebné a veľmi dekoratívne. V princípe kel vysievame počas neskorej jari, od mája až do polovice júna, a to buď do nádob alebo aj priamo na záhon. Približne o desať dní semená vyklíčia. Kučeravému kelu vyhovujú slnečné miesta, ale vydrží aj tuhšie mrazy, dokonca až do mínus pätnásť stupňov. Prvé jesenné mrazíky dodajú listom príjemnú sladkasto-korenistú chuť. Táto zelenina je výborná na jesenný a zimný zber.

zázvor Čítajte aj Liečivý zázvor sa dá ľahko pestovať aj doma v kvetináči

Rôzne odrody, výsledok vždy vynikajúci

Kučeravý kel vysievame podľa toho, akú skorú odrodu máme a aký má vzrast. Vysoké a skoré odrody sejeme od mája, nízke a neskoré od júna. Rastlina potrebuje stredne ťažkú, dobre vyhnojenú a skôr vlhkú pôdu. Kučeravému kelu sa bude dobre dariť na záhone po šaláte, špenáte alebo karotke, naopak ako predplodina nie sú vhodné príbuzné hlúbové druhy, napríklad reďkovka.

Šup s ním na tanier, ale poslúži aj ako kvet

Tradičný kučeravý kel, ktorý poznáme z našich záhrad, je zelený a bez akýchkoľvek pochybností ho zaradíme medzi zeleninu. Niektoré odrody však majú taký pekný vzhľad, že ich môžeme na záhone pestovať aj na okrasné účely. Listy môžu byť aj modré, ružové, fialové, žlté alebo červené, niektoré sa farbia do striebrista. Kučeravý kel je dvojročná rastlina, na druhý rok zakvitne a vytvára drobné semienka.

rozmarín Čítajte aj Rozmarín je viac ako len bylinka na varenie

Kel nie je iba prívarok zo školskej jedálne

Je veľa moderných receptov, ako spracovať kučeravý kel na chutné jedlo, nad ktorým nebude nikoho triasť. Listy môžeme spariť horúcou vodou, uložiť tri na seba, obaliť v trojobale a vypražiť ako rezeň. Môžeme ich tiež natrhať na čipsy, pokvapkať olivovým olejom, posypať strúhaným syrom a bylinkami a dať zapiecť, presnejšie vysušiť do rúry.

Prírodná lekárnička na jeseň a zimu

Pestovatelia kučeravého kelu majú v záhrade prírodnú zásobu vitamínov takmer až do konca zimy. Listy môžeme zbierať dokonca až do februára, pokiaľ je rastlina v dobrej kondícii. Kelové listy obsahujú vitamín C, B a E, ďalej kyselinu listovú, betakarotén a vlákninu. Sú aj zásobárňou minerálov, najmä vápnika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #chrípka #cholesterol #vápnik #kučeravý kel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december