Morská kapusta chutí ako špargľa a je plná céčka

Nie je náhoda, že katran prímorský je vo väčšine európskych jazykov známy ako morská kapusta. Táto zelenina pochádzajúca z anglických pobrežných oblastí sa pestuje pre svoje jemné hlúbiky, ktoré spolu s mladými listami chuťou pripomínajú špargľu, niekto ich prirovnáva k artičokom. Používajú sa do zeleninových šalátov a obsahujú viac vitamínu C ako citrusové plody.

15.09.2021 06:00
katran Foto:
debata

Katran sa v Anglicku pestoval ako zelenina už za čias panovania kráľovnej Viktórie a jeho sláva sa postupne rozšírila do ďalších oblastí, predovšetkým do krajiny gurmánov – do Francúzska. Voľne rastúci sa dá nájsť na morskom pobreží v celej Európe, okrem Stredomoria. Keď katran lepšie spoznáte, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stane vašou obľúbenou zeleninou. Je chutný, no iba keď sú hlúbiky a lístky mladé. Neskôr získavajú horkastú chuť. Preto sa zbiera skoro na jar.

V septembri ho sejeme do „morskej“ pôdy

Katran je v niektorých oblastiach Európy veľmi obľúbenou zeleninou pre svoju výbornú chuť, a zároveň dostupnosť. Preto ho ľudia zbierali vo veľkom, čo viedlo až k jeho úbytku v prírode a následnému zákazu zberu. Katran sa stal niekde až chránenou rastlinou, no na konzumáciu sa stále dá pestovať v záhradách. Katran vysievame práve v tomto čase, na jar ho zasa môžeme vysádzať z odrezkov. Potrebuje pôdu imitujúcu morské pobrežie – piesočnú a dobre vyhnojenú, podobnú pobrežným miestam zaplavovaným morskou vodou prinášajúcou živiny.

kučeravý kel Čítajte aj Vápnika má ako mlieko, vypražiť sa dá ako rezeň: tak prečo nejeme viac kelu?

V januári vybieľujeme mladé výhonky

Keď rastliny začnú rásť, zakryjeme ich črepníkom obráteným hore dnom, aby sme vybielili mladé výhonky. Lámeme ich opatrne, aby sme nezničili krehké srdiečko tohto morského „šalátu“. Rastliny sú vo svojom prirodzenom prostredí zvyknuté na miernu prímorskú klímu a vnútrozemské mrazy im nerobia dobre. Preto katran pred chladom chránime čečinou, slamou alebo lístím. Rastlina narastie do pomerne veľkých rozmerov, päťročná môže mať priemer aj vyše metra. Jej kvety sú pekné a voňavé, keď katran splní svoju zeleninovú úlohu, v záhrade nám poslúži aj na okrasné účely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #katran #morská kapusta #vybieľovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december