Ako najlepšie odvodniť záhradu a balkón: tipy za pár centov

S prichádzajúcou jeseňou sa treba pripraviť na výraznú zmenu počasia. Dažďa bude čoraz viac a nie vždy sú zrážky pre záhradkárov požehnaním. Silné lejaky už sú viac na škodu ako na úžitok. Pokiaľ navyše zápasíte s ťažkou ílovitou pôdou, treba bez debaty urobiť také zásahy, ktoré umožnia vode odtekať. Predídete tak škodám na záhrade, a možno aj na dome.

20.09.2021 06:00
odvodňovanie záhrady Foto:
Keď v záhrade po silnom daždi stojí voda, treba premýšľať o odvodnení. Dá sa urobiť niekoľkými spôsobmi, ktoré stoja len trochu času alebo pár centov.
debata

Začneme tým, že zistíme, či treba záhradu vôbec odvodniť. Slúžia na to jednoduché skúšky. V najnižšie položenej časti záhrady vykopeme jamu s hĺbkou aj šírkou asi pol metra. Po silnom daždi skontrolujeme stav. Ak hodinu po daždi neostala v jame žiadna voda, pôda je odvodnená, ale až príliš. V tomto prípade pridáme do pôdy organickú hmotu, ktorá pomôže vodu zadržiavať.

Keď voda nie a nie odtiecť

Keď ani dve alebo tri hodiny po daždi nie je na dne jamy voda, môžeme si gratulovať, drenáž je výborná. No pokiaľ stojí voda v jame aj päť či šesť hodín po lejaku, treba už zbystriť pozornosť. Voda v jame aj po týždni znamená, že vybudovaniu odvodňovacej sústavy sa nevyhneme.

Ťažká pôda potrebuje našu pomoc

Keď sa nechceme hneď pustiť do rozsiahleho odvodňovania, môžeme najskôr vyskúšať jednoduchší spôsob, a to rýľovanie. Jesenné rýľovanie naruší uľahnuté vrstvy pôdy, prevzdušní ich a mráz potom do pôdy ľahšie vnikne a rozruší ju tak, že bude voda odtekať ľahšie. Riešením je aj pridať do ílovitej pôdy vápenec. Pôda zhrudkovatie a voda pomedzi hrudky lepšie pretečie. Väčšiu priepustnosť pôdy dosiahneme aj zapracovaním hrubozrnného piesku a organickej hmoty, ktorá zlepší štruktúru pôdy.

trávnik Čítajte aj Trávnik po lete: zachraňovať alebo rovno vymeniť?

Vodu od stromu odvedieme brázdou

Priepustnosť pôdy okolo stromu alebo kra zlepšíme vykopaním brázdy okolo dreviny, pričom kopírujeme vonkajší obvod koruny. Brázda má ideálne šírku rýľa a hĺbku asi pätnásť centimetrov. Na dno brázdy dáme vrstvu okruhliakov, zasypeme ich záhradnou zeminou, štrkom a organickým hnojivom.

Bylinkový záhon radšej nadvihnime

Väčšina byliniek je suchomilná a potrebuje dobre odvodnenú pôdu. Ideálne podmienky vytvoríme bylinkám nadvihnutím záhona asi do výšky dvoch tehál. Do oporného múrika umiestnime na každej strane odvodňovací otvor, pri veľkom záhone aj viac otvorov. Záhon naplníme organickým hnojivom zmiešaným s hrubozrnným pieskom. Keď zmes usadne, záhon by sa mal odvodňovať dobre a bylinky nebudú mať problém s rastom.

dlažba Čítajte aj Vonkajšiu dlažbu treba pripraviť na prvé mrazíky aj na zimu

Do nádob kamienky alebo črepy

Pestovatelia, ktorí potrebujú vyriešiť drenáž v črepníkoch na balkóne či terase, majú tiež niekoľko spôsobov. Všetky sú jednoduché a veľmi lacné. Stačí použiť na dno nádoby kamienky, črepy zo starých kvetináčov, alebo orechové škrupiny. Rovnako dobre poslúžia aj korkové zátky, kúsky polystyrénu alebo alobalové guľôčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dážď #záhrada #odvodnenie #drenáž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december