Chystáte sa orezávať stromy? Tu je návod ako na to

Orezávanie stromov a drevín je tvrdým orieškom pre nejedného záhradkára. Má vplyv na to, ako budú stromy prosperovať. Viete ale, kedy je správny čas na rezanie? Prinášame vám praktické rady, s ktorými bude zastrihávanie hračkou.

22.09.2021 06:00
debata (2)
Foto: hornbach
strihanie

Kedy začať s rezaním

Ovocné stromy sa zvyčajne zastrihávajú v dvoch etapách: zimný a letný rez. „Aj keď nejde o odlišný typ rezu, zásadným rozdielom sú benefity, ktoré so sebou prinášajú. Zimný rez sa vykonáva na podporu rastu nových výhonkov. Letný rez naopak rast výhonkov spomaľuje, ale zvyšuje rodivosť stromu,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Stromy ako jablone a hrušky je potrebné rezať na konci zimy, keď nehrozí pokles teploty pod mínus desať stupňov. Optimálna teplota je dva až päť stupňov Celzia. Dôležité je stihnúť to ešte pred prvým pučaním.

Kôstkoviny (čerešne, broskyne, višne, marhule) s výnimkou sliviek režeme ihneď po zbere ovocia, alebo v apríli. Menšie ovocné kríky ako maliny, ríbezle, čučoriedky či hrozno orežte až po skončení zimných mrazov.

Okrasné rastliny a dreviny si na rozdiel od ovocných stromov vyžadujú častejšiu údržbu. Pred príchodom zlého počasia je dobré menšie kríky, kríkové ruže alebo mladé rastliny zastrihnúť, aby pod sa pod vplyvom nepriaznivého počasia nezlomili.

zelenina Čítajte aj Ako prinútiť zeleninu na jeseň dozrieť

Aká je správna technika rezu

Najviac chýb sa robí pri samotnom rezaní stromov. Správny uhol rezu je mierne šikmý. Rez vždy vykonávajte nad púčikom v dostatočnej vzdialenosti. „Ak by bol príliš blízko puku, naruší sa proces hojenia. Ak budete rezať príliš ďaleko od výhonku, časť konára môže vyschnúť, čo predstavuje vstupnú bránu pre škodcov. Aby ste strom ochránili pred infekciou, použite na orezané miesta štepársky vosk,“ radí odborník.

Vždy režte konáre, ktoré rastú smerom do vnútra stromu, nadol alebo krížom. Medzi konármi nechajte ideálne 15 až 30 centimetrov. Hlavné vetvy by sa mali ťahať do vodorovnej polohy, vďaka čomu budú rásť pomalšie.

Dobrý rez urobíme len s dobrým náradím

Precízne zastrihávanie si vyžaduje kvalitné náradie. Pevné vetvy a husté dreviny zastrihnete najlepšie s kovadlinkovými nožnicami. Na menšie porasty zvoľte radšej nožnice so systémom bypass.

Najhrubšie konáre alebo kmene odpíľte prerezávacou alebo motorovou pílou. „Kovadlinkové nožnice ponúkajú pri strihaní silu, zatiaľ čo bypass systém zabezpečí presnosť. Na strihanie živých plotov sú vhodné plotové nožnice s teleskopickými tyčami. Ak si chcete ušetriť čas aj námahu, zaobstarajte si akumulátorové prístroje,“ radí David Benda.

odvodňovanie záhrady Čítajte aj Ako najlepšie odvodniť záhradu a balkón: tipy za pár centov

Strihanie mladých rastlín

Aj novo vysadené stromčeky a kríky potrebujú starostlivosť. Kľúčovým krokom je zabezpečiť rastline dobrý koreňový systém. Čerstvo zasadené dreviny by mali byť narezané, aby mohla rastlina v prvej sezóne venovať svoju energiu zapusteniu koreňov.

Nové ovocné či okrasné kríky by mali byť zriedené ideálne na tri vetvy. V prvých rokoch kríky prerezávajte hlavne na jeseň, po opadaní listov. Novo vysadené stromy by mali byť orezané na 3 až 4 puky. Pred prvým rezaním je ale vhodné poradiť sa s odborníkom, ktorý vám poradí postup na základe konkrétnej rastliny.

cezmína Čítajte aj Živý plot z cezmíny je pevný ako múr

Pozor na výrub stromov

Zimné vegetačné obdobie (od októbra do marca) je ideálnym časom aj na výrub starých a chorých stromov. „Pred výrubom sa najskôr uistite, či potrebujete povolenie od obecného/mestského úradu. Odstránenie stromu mimo vegetačného obdobia sa považuje za porušenie zákona a môže vás stáť až niekoľko tisíc eur,“ dodáva David Benda.

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Stromy #orezávanie #záhradné náradie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december