Zvládnite záhradkárčenie bok po boku s deťmi

Máte doma malých pomocníkov, ktorí by vám radi pomáhali s prácou na záhrade? Ako zvládnuť záhradkárčenie s ratolesťami po boku, tak, aby si to užili všetci?

26.09.2021 06:00
deti na zahrade Foto:
debata

Dospelí trávia veľa času činnosťami, z ktorých sú deti vylúčené. Do záhradkárčenia je však možné zábavnou formou zapojiť aj tých najmladších členov domácnosti a nechať ich plnohodnotne pomáhať, stačí len správna motivácia.

„Ak pôjdete do záhrady s nadšením, je veľká šanca, že vás deti budú nasledovať,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v Hornbachu. „V prípade, že vám malí záhradníci pomôžu vysadiť záhradu, môžete spoločne vytvoriť životný priestor pre včely, motýle a iné užitočné tvory. Aj tí najmenší tak budú môcť hravou formou poznávať súvislosti nášho ekosystému.“

Ide to, aj keď záhrada chýba

Ak nemáte k dispozícii záhradu, rovnako ľahko sa dá s deťmi záhradníčiť aj na balkóne, a to vďaka veľkoobjemovým kvetináčom alebo vyvýšeným záhonom. „Ak máte dostatočne veľký balkón alebo terasu, vyskúšajte vyvýšený záhon, v ktorom sa rastliny ľahko obrábajú. Pre menšie balkóny sú naopak vhodné vertikálne záhony či hrantíky a veľké kvetináče,“ radí David Benda.

Malé deti rady experimentujú a chcú všetko vyskúšať, preto je na mieste urobiť isté preventívne opatrenia a vysádzať v záhrade i na balkóne len nejedovaté rastliny. Existujú aj kvety, ktoré nielenže dobre vyzerajú, ale sú dokonca jedlé. Ide napríklad o kapucínku, fialku, sedmokrásku, ružu, afrikán, prvosienku či ľan.

starý bicykel Čítajte aj Haraburdy hneď nevyhadzujte, v záhrade chytia druhý dych

Doprajte im pocit dôležitosti

Je známe, že deti sa učia napodobňovaním a chcú robiť to, čo dospelí. „Keď potrebujete pokosiť trávnik alebo voziť v záhrade čokoľvek vo fúriku, doprajte i malým záhradníkom detskú kosačku či fúrik, naložte im do neho primeraný náklad a môžu pomáhať. Ideálnou činnosťou, ktorú možno s deťmi robiť spoločne, je napríklad zalievanie záhonov alebo kvetináčov, alebo zber ovocia a zeleniny,“ vysvetľuje odborník.

Deti sa učia napodobňovaním a chcú robiť to, čo dospelí. Nebráňte im v tom. Doprajte im detský fúrik či kosačku a nechajte ich, nech vám pomáhajú.

Aj tieto činnosti je však potrebné vyberať s prihliadnutím na vek a schopnosti dieťaťa, ale jablká, papriku, cibuľu, zemiaky či uhorky zvládnu zbierať alebo nakladať do debničiek aj tí najmenší. Ich chuť pomáhať na záhrade zaručene podporíte napríklad detským šliapacím traktorom s vlečkou, do ktorej možno naložiť posekanú trávu i pooberané ovocie alebo natrhanú zeleninu.

trávnik Čítajte aj Trávnik po lete: zachraňovať alebo rovno vymeniť?

Vlastný projekt pre deti

Deťom, ktoré sú už o niečo staršie, môžete bez obáv zveriť kúsok záhonu alebo vlastný kvetináč na balkóne. Samy si potom môžu rozmyslieť, čo chcú zasadiťa naučiť sa starať sa o svoje rastlinky svojpomocne.

„V prípade, že budú mať vaši malí pomocníci svoj vlastný projekt, je dobré sa uistiť, že začnú s rýchlo kvitnúcimi rastlinami. Posilní sa tak ich nie príliš veľká trpezlivosť a zároveň sa nebudú príliš prepínať,“ dodal David Benda.

Aby sa deťom na svojom projekte dobre pracovalo a osvojili si pracovné návyky, kúpte im pomôcky prispôsobené veľkosti ich rúk– záhradné rukavice alebo detskú motyčku.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #deti #záhrada #práce v záhrade #záhradkárčenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december