Máte pozemok vo svahu? Zvážte, čo kde zasadíte

Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré je potrebné na svahovitom pozemku dodržiavať. Napríklad by mal by na ňom voľne prúdiť vzduch a voda by mala dobre odtekať. Tráva patrí len na niektoré miesta pozemku, pôda si žiada spevnenie a veľmi dôležitý je aj výber rastlín.

21.09.2021 06:00
svahovitý pozemok Foto:
debata

Svahovitý pozemok rýľujeme zhora a postupujeme smerom nadol, aby sme mohli splavenú pôdu vrátiť na miesto. Pri vysádzaní svahu dbáme na to, aby na pozemku voľne prúdil vzduch. V hornej časti vysádzame opadavé dreviny, ktoré budú slúžiť ako vetrolamy, a zároveň bude cez ne prúdiť vzduch. Do dolnej časti vyberáme skôr nízke dreviny.

Voda musí ostať aj odtekať

Pokiaľ žijete v oblasti, kde často prší, odvodnenie svahovitého pozemku je základ. Odtokový systém by mal zachytávať vodu stekajúci zo svahu, výborne na to poslúži jazierko alebo prírodný bazén. Rastliny nebudú vysychať, ak ich vysadíme do malých priehlbín vykopaných do svahu. Bude sa v nich zachytávať dažďová voda a o polievanie máme postarané. Pôdnej erózii zabráni nástielka, ktorá sa postará aj o udržanie vlhkosti.

odvodňovanie záhrady Čítajte aj Ako najlepšie odvodniť záhradu a balkón: tipy za pár centov

Tráva áno, ale nie na každom kúsku

Iba svahy so sklonom menším ako pätnásť centimetrov na meter môžeme obsiať trávou. Na strmšom svahu môže dážď splaviť trávové semeno do dolnej časti pozemku. Preto sa na takéto miesta ukladajú mačinové dlaždice. Vhodný čas na ich uloženie je koniec zimy, aby do jari usadli a mohli už potom len rásť.

Ako udržať pôdu na mieste

Vo veľkej prírodnej záhrade môžeme zabezpečiť pevnosť pôdy vybudovaním prútených prekážok. Asi 60– centimetrové kolíky zatlčieme do zeme zhruba na vzdialenosť pol metra a vpletieme medzi ne prútie z vŕby alebo liesky. Čím strmší svah, tým bližšie pri sebe by mali byť prekážky. Pôdu vo svahu dokáže spevniť aj výsadba nízkych krov alebo pôdopokryvných rastlín.

cezmína Čítajte aj Živý plot z cezmíny je pevný ako múr

Svetové strany určujú výber rastlín

Svahy orientované na juh sú vhodné na výsadbu stredozemných krov alebo iných rastlín, ktoré potrebujú slnko. Na západnej strane sa darí skalničkám, pri severnej orientácii pozemku sú vhodnými rastlinami paprade a otužilé vždyzelené rastliny. Na východnú stranu by mali prísť najotužilejšie rastliny, ktoré vydržia aj silný vietor, ktorý často sužuje svahy obrátené na východ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #pôda #voda #záhrada #svah #Tráva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december