Postavte si sami: Prístrešok na auto

Prístrešok je nielen lacný, ale aj elegantný spôsob, ako zabezpečiť autu kryté vonkajšie státie bez potreby stavať drahú garáž.

28.09.2021 06:00
pristresok Foto:
debata

Výhodou takéhoto prístrešku je navyše možnosť využiť ho aj na iné účely, napríklad ako plochu k vonkajšiemu posedeniu či grilovaniu. Ak si chcete nový prístrešok postaviť svojpomocne, nechajte sa inšpirovať našimi radami a tipmi.

Prístrešok chráni kapotu auta pred nečistotami, búrkami i krupobitím. Pri správnom výbere môže prístrešok navyše perfektne dotvoriť celkovú atmosféru záhrady a stať sa jej neprehliadnuteľným prvkom. Okrem dizajnu je však potrebné zamerať sa aj na požadovanú veľkosť a napríklad aj sklon a tvar strechy. Pokiaľ máte prístrešok vybraný, pre jeho samotnú realizáciu je podstatnou súčasťou tiež náradie.

Čo nevyhnutne potrebujete

„Rozhodne sa nezaobídete bez rebríka či lešenia, meracích pomôcok, nástrčných kľúčov, stolárskych zvierok, stavebného miešadla, vrtákov i chvostovky,“ radí Radim Kuřátko, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach. V prípade, že máte všetko potrebné vybavenie, je možné pustiť sa do stavby.

Stavba svojpomocne

Foto: hornbach
obr1
  • „Stavba voľne stojaceho prístrešku na auto začína zasadením H stĺpikovej kotvy. Rozostupy sa riadia podľa parametrov vybraného prístrešku na auto. Pre presné vyrovnanie stĺpikovej kotvy sa napnú lanká oboma smermi a vyrovnajú do všetkých smerov. Na potrebných miestach, ak je to možné, vyberte existujúcu dlažbu a urobte otvory pre základ do hĺbky 80 centimetrov. Stĺpikové kotvy zaveste do vyhĺbených otvorov. Pomocou podloženej laty možno kotvu vždy upevniť do správnej výšky. Upevňovacie otvory potom zalejte betónom a ešte raz skontroluje správne usadenie kotiev,“ hovorí Radim Kuřátko.
  • Stĺpiky umiestnite podľa návodu k stavbe do stĺpikových kotiev a upevnite pomocou skrutkových svoriek. Priskrutkovanie urobte až neskôr. „Pod stĺpiky položte vždy po jednom drevenom lopári. Pomocou vodováhy skontrolujte kolmé vyrovnanie stĺpikov,“ upresňuje odborník.
  • Pomocou napnutej murárskej šnúry a šnúrovej vodováhy stĺpiky označte hore v rovnakej výške. To je nutné najmä vtedy, ak má stavebná plocha sklon. Ak je stĺpiky potrebné skrátiť, urobte to na spodnom konci stĺpika a stĺpik potom opäť zasaďte do stĺpikovej kotvy a upevnite pomocou skrutkovej svorky.
  • Keď budú všetky stĺpiky správne usadené, je možné namontovať výstužné pásky na čapové spoje.
Foto: hornbach
obr2
  • „Na stĺpiky potom položte väznice a pripevnite na čapové spoje. Dlhé väznice sa bežne skladajú z niekoľkých čiastkových úsekov. Tie sa potom spájajú našikmo (schodovito odstupňované ukončenie). Väznice priskrutkujte zhora,“ približuje odborník.
  • Po namontovaní väzníc stĺpiky priskrutkujte dole ku stĺpovitým kotvám. Potom odstráňte skrutkové svorky.
Foto: hornbach
obr3
  • Na väznice položte krokvy a priskrutkujte ich. Vždy namontujte dve krokvy s odstupom. Rozmery uvedené v montážnej sade je nutné dodržať, aby následne namontované konštrukčné diely sedeli.
  • Doprostred sa vždy medzi dve krokvy namontujú strešné väzníky. Tie neskôr ponesú vrcholovú väznicu. Strešné väzníky najprv upevnite pomocou jednej skrutkovej svorky a potom priskrutkujte závitovou tyčou.
  • Taktiež u vrcholovej väznice sa skladajú dlhšie rozmery z niekoľkých úsekov. Spojenie sa aj tu vykonáva pomocou šikmého spoja.
Foto: hornbach
obr4
  • „V tejto chvíli si pripravte strešné krokvy na montáž. Pre odvod vody zo strechy je nutné vyfrézovať upevnenie pre žľabové háky. Na tento účel si najprv vyznačte požadované priehlbiny a potom ich vyfrézujte pomocou hornej frézky,“ komentuje Radim Kuřátko. „Priskrutkujte strešné krokvy hore aj dole. Na druhej strane urobte to isté. Pod krokvy teraz upevnite vzpery.“
  • Na priskrutkované strešné krokvy je teraz možné namontovať žľabové háky. Keďže strešný odkvapmusí mať neskôr sklon v smere spádovej rúrky, vyrovnajú sa žľabové háky so sklonom pozdĺž napnutej murárskej šnúry.
Foto: hornbach
obr5
  • „Strešné zakrytie pozostáva z jednej vrstvy šalovacích dosiek a bitúmenových tašiek. Šalovacie dosky sa priskrutkujú na strešnú krokvu.Po dokončení šalovania sa do zákrytu so šalovacími doskami priskrutkujú na obidve strany štítu drevené hranoly,“ vysvetľuje Radim Kuřátko.
Foto: hornbach
obr6
  • Bitúmenové tašky pribite klincami podľa pokynov výrobcu. Pribitie vykonjte na vyznačených miestach na taškách. Po dokončení oboch strán strechy prídu na rad ešte tašky na štít. Tie možno prirezať zo zostávajúcich bitúmenových tašiek. Na štíty namontujte zásteny. Zásteny priskrutkujte za drevené hranoly pod šalovacími doskami. Teraz je možné odvod vody zo strechy dokončiť.
Foto: hornbach
obr7
  • „Pri neošetrenom dreve je ešte nutné naniesť farbu na ochranu dreva. Prvý náter je možné vykonať ešte pred stavbou prístreška,“ uzatvára odborník.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #auto #záhrada #prístrešok na auto #prírodná garáž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december