Chcete maškrtiť, a pritom chudnúť? Vrhnite sa na zeler

Jeden aj druhý je výbornou potravinou, ak chcete chudnúť alebo si udržať štíhlu líniu. Majú minimum kalórií aj tukov a podporujú látkovú výmenu. V kuchyni majú stopkový aj buľvový zeler všestranné využitie – od prípravy koktailov cez šaláty či polievky. Sú zdravou prílohou k mäsu, ale dajú sa aj vyprážať.

23.09.2021 06:00
zeler Foto:
Zeler je polievková zelenina, ale dá sa z neho urobiť aj džús, šalát, môžete ho tiež vypražiť alebo si z neho urobiť hranolčeky či zdravé čipsy.
debata

Jeden alebo druhý, stačí zahryznúť

Majú rozdielny nielen vzhľad, ale aj konzistenciu. Zeler buľvový je pevný, možno ho síce jesť aj surový, ale len najemno nastrúhaný. Stopkový zeler je krehký, chrumkavý a má vysoký obsah vody. Ak ho chcete jesť surový, stačí ho nakrájať alebo si z neho odhrýzať.

Sezóna je v plnom prúde

Zeler pochádza z oblasti Stredomoria, ale dnes sa pestuje v celej Európe. Jeho sezóna sa začína na konci júla a pokračuje do konca novembra. Keďže sa dá dobre skladovať, kúpite ho čerstvý až do ďalšieho zberu. Vhodne skladovať sa dá aj v domácich podmienkach, vydrží týždne až mesiace. Stopkový zeler má sezónu v lete. Mimo nej sa dováža z krajín, kde ho pestujú v skleníkoch alebo majú teplú klímu. Nevydrží zďaleka toľko ako buľvový, v chladničke zostane krehký a chrumkavý maximálne dva týždne.

bataty Čítajte aj Sladké bataty sú náhradou zemiakov aj špenátu

Kto by si mal dať na zeler pozor

Za svoju výraznú chuť vďačia obidva typy bohatému obsahu éterických olejov. Tie ich robia dobre stráviteľnými a tiež spôsobujú, že zeler pôsobí močopudne. Táto zelenina obsahuje aj veľa vitamínov A, B, C a E a tiež vlákninu. Vedci zistili, že zeler môže prispievať k udržiavaniu optimálnej hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Niektorí ľudia by si však mali dať na konzumáciu zeleru pozor, keďže je silne močopudný. Tí, ktorí majú problémy s obličkami a tehotné ženy by mali byť pri konzumácii prinajmenšom opatrní. Buľvový zeler môže obsahovať dusičnany, preto je lepšie (ak máme možnosť) kupovať ho v biokvalite.

Čo potrebujete? Dobrý nôž

Príprava stopkového zeleru je veľmi jednoduchá. Stačí ho umyť, nechať odkvapkať, odstrániť vlákna a nakrájať. Potom už len postupovať podľa receptu. S buľvovým zelerom je viac práce. Treba ho dôkladne očistiť, poškodené miesta odkrojiť. Umyť a potom podľa receptu nakrájať na kocky, prúžky či nastrúhať. Keďže buľvy sú naozaj tvrdé, odporúča sa krájať ich veľkým a ťažkým nožom.

baklažán Čítajte aj Baklažány: žiadny tuk, málo kalórií, ale pozor na jednu vec

Vhodný do polievky aj na čipsy

Zeler buľvový patrí medzi klasické polievkové zeleniny, má však oveľa širšie využitie. Možno ho predvariť, potom nakrájať na tenké plátky, obaliť v trojobale a vypražiť. Prípadne ho nakrájať na prúžky a vypražiť ako hranolčeky. Ďalšou možnosťou je urobiť z neho čipsy. Zelerové pyré je vhodnou alternatívou zemiakovej kaše a výborne chutí so všetkými druhmi mäsa. Tiež sa dá kombinovať s inými druhmi zeleniny. Zelerová vňať sa dá použiť rovnako ako iné bylinky.

Čistý organizmus vďaka zeleru

Stopkový zeler je výborný do šalátov alebo odšťavený – sám, alebo s inými druhmi zeleniny či ovocia. Možno ho použiť aj na detoxikáciu organizmu. Odporúča sa piť štyri týždne denne na lačný žalúdok tristo mililitrov zelerovej šťavy. Ak nakrájaný a očistený zeler nespotrebujete a chcete ho napríklad zmraziť, dá sa to bez problémov. Stopkový ale treba pred zmrazením oblanšírovať – tri, štyri minúty obvariť a potom schladiť v studenej vode. Vydrží tak dlhšie.

Video
Recept na prípravu vegánskeho variantu sviečkovej na smotane, ktorý nám v TV Varecha navarila modelka Soňa Štefková, vás prekvapí svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chudnutie #zelenina #zeler #detox
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december