Presahujú k vám konáre od suseda? Jablká sváru bývajú trpké

Úroda je vlastníctvom majiteľa pozemku, na ktorom daný strom či krík rastie. Týka sa to aj samovoľne opadaných plodov. Na túto skutočnosť zároveň treba myslieť pri zbere zo zdanlivo „verejných“ zdrojov – povedzme neoplotenej orechovej aleje lemujúcej cestu III. triedy.

04.10.2021 06:00
presahujúce konáre Foto:
Úroda je vlastníctvom majiteľa pozemku, na ktorom daný strom či krík rastie. Je dobré vedieť aj to, že sused vám v súvislosti s úrodou nemôže odoprieť vstup na svoj pozemok na nevyhnutný čas a v nevyhnutnej miere.
debata (3)

Susedské práva upravuje Občiansky zákonník. Keď si ho naštudujete, budete mať argumentačnú výzbroj pre prípad potreby. Je dobré vedieť napríklad to, že sused vám v súvislosti s úrodou nemôže odoprieť vstup na svoj pozemok na nevyhnutný čas a v nevyhnutnej miere, inak sa môžete domáhať vydania zadržiavanej veci.

Video
Ako riešiť susedské spory? Poradí Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 23. 7. 2021.

Zbierať, ale neničiť

Pri takomto zbere „u susedov“ radno dôkladne dbať na prevenčnú povinnosť: nepošliapať záhon, nepoškodiť záhradný mobiliár, nerozboriť drobné stavby, na ktoré sa štveráte. V obrátenom garde, keď sused nejaví záujem o svoju úrodu, ktorá padá na váš pozemok, máte právo vyzvať ho na jej obratie, respektíve pozbieranie. Základná mantra znie: „Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne obmedzoval výkon jeho práv.“

čistenie strechy Čítajte aj Pripravte na zimu svoj dom, balkón aj záhradu

Radšej sa pokúste o drobný kompromis

Samozrejme, optimálne je nemusieť šermovať paragrafmi. Kde je vôľa na oboch stranách, zvyčajne sa nájde aj uspokojivá cesta. Bez emócií a konštruktívne si opakujte, že drobný kompromis v podobe pohrabania lístia zo susedovho stromu pravdepodobne bude lepší ako súdny spor na základe tzv. susedskej žaloby. Dochádza k nej trebárs vtedy, keď vetvy síce nepresahujú na vedľajší pozemok, ale stále viac tienia a úmerne tým znižujú kvalitu bývania.

Šetrne a vo vhodnom ročnom období

Ak z dôvodu obťažovania nad mieru primeranú pomerom trváte na odstránení presahujúcich konárov, prípadne koreňov, zákon vám umožňuje zobrať to – za dodržania stanovených podmienok – do vlastných rúk. Je však vhodné najprv k takémuto kroku slušne vyzvať majiteľa, aby ste si nechtiac nevybudovali povesť arogantného a zákerného suseda. Odstránenie sa musí udiať mimo vegetačného obdobia a byť šetrné, čím rozumejte záhradné nožnice či pílku, nie lámanie, opaľovanie alebo ničenie chémiou. Nejde len o environmentálny cit, ale aj možnú spôsobenú škodu.

Najskôr mediátor alebo obec, až potom súd

V realite, našťastie, najčastejšie stačí ústna dohoda na proporčnom rozdelení úrody z prevísajúceho stromu či kríka. Asi práve pre toto rozšírené nepísané pravidlo pretrváva vo všeobecnom povedomí neistota, ako sa celá vec vlastne má právne. Od zásob v komore dnes už sotva sme natoľko existenčne závislí, aby nám pohár zaváraniny hore-dolu či debnička jabĺk na uskladnenie stáli za pokazené medziľudské vzťahy. Keď sa už raz začne pingpong priekov, rýchlo sa môžete dostať do patovej situácie.

  • Rada na záver: málokto vie, že na ceste do podateľne súdu sú hneď dve menej zaťažujúce, nákladné a zdĺhavé inštancie. Jednou je odborne kvalifikovaný, nezávislý a nestranný mediátor zapísaný do registra, druhou obec. Môžete sa na ňu obrátiť s podnetom, aby v rámci inštitútu predbežnej ochrany zakázala alebo uložila zásah v záujme obnovenia predchádzajúceho pokojného stavu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #úroda #žaloba #obec #sused
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december