Pomôžte pampovej tráve ľahšie prezimovať

Statná odolná tráva pochádzajúca z Južnej Ameriky meria okolo metra a pol. Chocholovité kvetenstvo má rôznu farbu podľa odrody a evokuje vtáčie pierka. Samčie je huňatejšie, samčie štíhlejšie. Chumáče vizuálne podporujú šedo-zelené či striebristé oblúkové listy. „Fontánky“ pôsobia veľkolepo a zároveň svojim prehnutím znižujú priestorové nároky.

07.10.2021 06:00
pampová tráva Foto:
debata

Latinské označenie Cortaderia selloana dostala pampová tráva v roku 1818 od nemeckého prírodovedca Alexandra Humboldta, a to na počesť jeho krajanovi a vedeckému kolegovi Friedrichovi Sellowovi. ortadéria dvojdomá potrebuje v záhrade čo najslnečnejšie miesto. Stačí si uvedomiť, odkiaľ táto invázna travina pochádza. Prirodzene rastie medzi Atlantikom a Andami na rovinatých úrodných pláňach Argentíny, Brazílie a Čile.

Potrebuje teplo a výživu

Nemá problém s úpekom, horšie však znáša prílišnú vlhkosť a silný vietor. Skúste jej nájsť na juh orientovaný mierny svah odvádzajúci nadbytočnú vlahu. Presídlenej pampovej tráve vyhovujú čiernozeme bohaté na organické živiny. Hrozbou v našom prostredí pre ňu sú dlhšie trvajúce dvojciferné mínusové teploty najmä v kombinácii s ťažkou premočenou pôdou. Postarajte sa teda o dostatočnú priepustnosť podkladu – ideálne vopred prostredníctvom drenáže.

upratovanie lístia Čítajte aj Čo všetko treba v záhrade na jeseň upratať

Prevzdušnenie odložte na jar

Na jeseň určite zabudnite na záhradné nožnice či krovinorez. Nejde len o to, že by ste zbytočne pokazili dekoratívny efekt. Kortadéria potrebuje staré listy ako ochranu pred chladom. Prevzdušniť ju môžete v marci či apríli po pominutí prízemných mrazíkov. Nemusíte to robiť každoročne, tráve sa však predsa len jednoduchšie bujnie do osvieženého prostredia. Staré stonky odstrihnite 30 – 40 centimetrov nad terénom, nepoškoďte pri tom nové výhonky. Odumreté listy slamovej farby vyčešte rukami alebo opatrne hrabľami, zvyšným ostrihajte vysušené končeky. Pri manipulácii nezabudnite na ochranné rukavice a prekryte si aj predlaktia: okraje sú totiž ostré.

muškáty Čítajte aj Ako prezimovať muškáty: v črepníku alebo „na netopiera“?

Na zimu jej uviažte drdol

Ak by celý trs zostal aj po sezóne rozkošatený, prenikalo by doň priveľa zimnej vlhkosti. Najneskôr koncom novembra ho stiahnite konopným motúzom do tvaru akéhosi drdolu či vianočného stromčeka pripraveného na transport. Aj v tomto prípade pozor na ruky. Vlastné listy vytvoria pre pampovú trávu prirodzenú izoláciu pred neblahými poveternostnými vplyvmi. K spodku takto zviazanej rastliny nahrňte vrstvu lístia a priložte čečinu, zateplíte tým koreňový systém. Pri drsnejšej klíme môžete prídavne použiť aj obal v podobe starej rohožky zo slamy alebo lyka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #jeseň #Tráva #Okrasa #solitér
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december