Prečo orechy černejú a ako tomu zabrániť

Pod vplyvom slabnúcich zím je antraknóza orechov v našich končinách čoraz častejšia. Neduh nás nielen oberá o úrodu „vlašákov“, ale aj vyčerpáva strom a zvyšuje tým jeho náchylnosť podľahnúť iným chorobám a mrazu.

10.10.2021 06:00
čierne orechy Foto:
debata (3)

Keď máte možnosť výberu, saďte odolnejšie odrody na mierne svahovitých pozemkoch do výživnej stredne ťažkej pôdy s dostatkom humusu. Vhodné sú redšie výsadby v slnečnom prostredí. Nezabúdajte, že dospelý orech dosahuje aj výšku 35 metrov a priemer jeho koruny môže byť nad 25 metrov. Ak strom už rastie v kyslej alebo neutrálnej zemi, pomáha vápnenie. Okrem vhodného podkladu volíme aj miesto s dostatočným prúdením vzduchu. Korunu presvetľujeme a ozdravujeme orezávaním. V apríli či začiatkom mája pri ňom odstraňujeme aj odumreté a infikované časti, čo je nesmierne dôležité.

izbové rastliny Čítajte aj Má pôdu aj vodu, a predsa trpí: ako poznáte hladnú rastlinu?

Pohrabať, zlikvidovať, zneškodniť

Huba Gnomonia lepstostyla, ktorá antraknózu spôsobuje, preniká z listov cez zelenú časť oplodia aj škrupinu až k jadru orecha a znehodnocuje ho hnilobným procesom. Rezistuje síce aj v léziách infikovaných jednoročných konárikov, najmä však na opadanom lístí a plodoch. Na jeseň ich preto treba dôkladne pohrabať a zneškodniť, nepridávať do kompostu. Ak ste fytohygienu nestihli pred zimou, náhradným opatrením je likvidácia pozostatkov skoro na jar, kým nastane dozrievanie askospór ako primárneho zdroja infekcie. Uvoľňovanie askospór z plodničiek s vreckami sa deje začiatkom mája. Šíria sa vetrom a dažďom, ktorým – ako je známe – napriek odhodlaniu nerozkážeme… Zdrojom druhotnej infekcie sú konídiá. Výtrusy sa tvoria na napadnutých častiach hostiteľských rastlín počas vegetačného obdobia v acervulách – letných plodničkách vo forme drobných „vankúšikov“.

citrónovník Čítajte aj Ako prezimovať citrónovník: pozor na jablká a výkyvy teploty

Keď idú orechy k zemi

Antraknóza dáva o sebe vedieť v júni, a to žltými postupne sa sceľujúcimi plôškami zvyčajne okolo stredovej žily listov. V lete nasleduje predčasné opadávanie silnejšie zasiahnutých listov, čo negatívne ovplyvňuje veľkosť a kvalitu jadier. Nekrotické škvrny, v tomto prípade červeno-hnedé, sa objavujú aj na dreve letorastov a šupkách mladých plodov. Tie po odumretí obalu, keď infekcia postupuje cez nevyzretú škrupinu k jadru, majú tendenciu černieť. Ustáva ich vývoj, scvrkávajú sa a takisto sa napokon porúčajú k zemi. Časť úrody môže vydržať na strome až do zberu, napospol ju však znehodnocuje druhotná pleseň.

presahujúce konáre Čítajte aj Presahujú k vám konáre od suseda? Jablká sváru bývajú trpké

Postrek pred pučaním a po odkvete

Na antraknózu používame fungicídny postrek vo forme zmáčateľného prášku s účinnou látkou oxychlorid meďnatý. Aplikujeme ho vždy za sychravého počasia najprv pred pučaním a potom po odkvete – raz alebo dvakrát (s intervalom 10 – 14 dní). Ošetrenie pred pučaním redukuje aj výskyt bakteriálnej škvrnitosti orecha. Mladšie porasty dokážeme takouto chemickou ochranou obhospodáriť, pri mohutnejších je to však, žiaľ, technicky komplikované a finančne náročné. Samozrejme, problém je ešte vypuklejší tam, kde si susedstvo viacerých orechov vyžaduje celoplošný zákrok.

Video
Jednoduchý, ale skvelý koláč, ktorý nám pripravil kuchár celebrít Peter Varga, si podľa tohto receptu môžete pripraviť aj vy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #orezávanie #choroby orechov #černenie orechov #antraknóza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december