Ktoré rastliny sú hrozbou pre psy a mačky? Zoznam je deptajúco dlhý

Od prírody primárne mäsožravé zvieratá, medzi ktoré psy aj mačky patria, sa zvyčajne nenechajú zlákať zeleňou. Zdravé jedince príležitostne pomáhajú svojmu zažívaniu obžúvaním trávy. Neradno sa však spoľahnúť na to, že pri šantení alebo skúmaní okolia sa im v tlame neocitne zeleň vyvolávajúca zdravotné problémy. Tie sa najčastejšie prejavujú dávením alebo hnačkou.

12.10.2021 06:00
rastliny a domáci miláčikovia Foto:
Je dôležité odúčať šteniatka od všetkých nežiaducich činností v záhrade vrátane podhrabávania a obhrýzania.
debata

Keď flóra vyzerá pekne, neznamená to, že je neškodná. Napríklad taká begónia. Pes sa môže dostať k jej toxickým koreňom pri hĺbení jamy. Aj z tohto dôvodu je dôležité odúčať šteniatka od všetkých nežiaducich činností v záhrade vrátane podhrabávania, respektíve obhrýzania. Všeobecne známejšie sú neblahé účinky brečtanu. Popínavá rastlina s hojným výskytom môže psa i mačku intoxikovať listami, bobuľami, dužinou, stonkou aj miazgou. Otrava okrem už uvedených príznakov vedie ku kŕčom až paralýze.

Oleander otrávi aj dymom

Kôra agátu bieleho, anjelská trúba (brugmansia s visiacimi kvetmi aj durman s kvetmi smerujúcimi nahor) a najjedovatejšia európska rastlina prilbica modrá, ktorá preniká do organizmu už dotykom, zhodne vyvolávajú poruchy kardiovaskulárneho systému. Okamžitá odborná pomoc je nevyhnutná. Na zoznam háklivých rastlín si pridajte aj oleander (vrátane dymu vznikajúceho jeho spaľovaním), rododendron, krušpán vždyzelený, ricín obyčajný, ľulok, tis a tuju.

ježko Čítajte aj Ježko je vítaný hosť. Dajte mu to najavo

Najtoxickejšie bývajú cibuľky

Čo sa týka kvetov, zoznam tých nebezpečných je až deptajúco dlhý. Napríklad konzumácia tulipánov vyvoláva koliku, stratu apetítu a celkovú letargiu. Často sú však najtoxickejšie cibuľky, dozor je teda o čosi jednoduchší. Týka sa to spomenutých tulipánov, ale aj amarylky, gladioly, hyacintu, kosatca, narcisu či snežienky. Komplexnejšie riziko predstavujú čemerica, konvalinka, ľalia, náprstník alebo štedrec.

Register izboviek s negatívnymi následkami po konzumácii je natoľko rozsiahly, že radšej automaticky rátajte so všetkými.

Kocúrnik je neškodný

Pri izbovkách sa to dá poňať priam naopak. V tomto prípade je totiž register rastlín s negatívnymi následkami po konzumácii natoľko rozsiahly (vyberáme dracénu, fikus, monsteru, tzv. svokrin jazyk či vianočnú ružu), že radšej automaticky rátajte so všetkými. Psíkom ich stačí umiestniť z dosahu, s mačkami – akrobatkami, ktoré zvyknú piť vodu z váz, je to komplikovanejšie a často až nepriechodné. Naopak, pokojní – zo zdravotných dôvodov, keď už nie záhradníckych – môžete zostať, keď vaša mačka pri potulkách inklinuje ku kocúrniku obyčajnému. Ako už jeho názov napovedá, micky neodolateľne priťahuje a zrejme ho inštinktívne používajú na preventívne či liečivé účely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #psy #otrava #mačky #rastliny #obhrýzanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december