Vyzerá ako karfiol, varí sa ako karfiol, čo je to? Romanesco

Romanesco vyzerá akoby rástlo na inej planéte, alebo bolo výsledkom divokých šľachtiteľských snáh. Pritom ide o pomerne starú odrodu zeleniny, pestuje sa už 400 rokov. Pochádza z juhu Európy a tam sa doteraz najviac pestuje. Až 60 percent romanesca, ktoré sa dováža do strednej Európy, pochádza z Talianska a Španielska. Dá sa pestovať aj u nás, jeho sezóna je do začiatku októbra.

20.10.2021 06:00
romanesco Foto:
debata

Je blízkym príbuzným karfiolu, ale medzi obidvoma zeleninami je niekoľko rozdielov. Ten hlavný je, že jedna slnko nepotrebuje a druhá naopak, potrebuje. Karfiolu priveľa slnka škodí, môžu sa na ňom objaviť hnedé škvrny. Naopak u romanesca je slnko potrebné, aby sa v ňom tvoril chlorofyl a ružičky mali peknú zelenú farbu. Romanesco je aromatickejšie ako karfiol, ale jeho chuť je jemnejšia. Čím dlhšie sa varí, tým sú viac v jeho chuti výraznejšie kapustové nuansy.

Ako spoznať čerstvé romanesco

Ak sa rozhodnete kúpiť romanesco, a nie ste si istí, či je príbuzný karfiolu čerstvý, najlepším znakom sú jeho vonkajšie listy. Musia byť krehké a sýtozelené. Ak sú zvädnuté či dokonca žlté, znamená to, že plod nie je čerstvý. Chutí potuchlinou a živín v ňom tiež už veľa nie je. Preto ho treba pripraviť a skonzumovať čo najrýchlejšie – lebo čím je táto zelenina čerstvejšia, tým je chutnejšia. V chladničke by ale mala vydržať do štyroch dní. Ak ho nepripravíte hneď, ale chcete ho uskladniť, treba ho odložiť aj s vonkajšími listami. Tie slúžia ako jeho prirodzená ochrana.

sušenie feferóniek Čítajte aj Nasušte si feferónky, vydržia aj roky

Dá sa aj nastrúhať do šalátov

Keď ho idete variť, treba odstrániť vonkajšie listy a spodnú časť hlúbu. Potom ho dobre umyte pod tečúcou vodou. Možno ho uvariť aj vcelku, vtedy sa varí asi 15–30 minút v osolenej vode. Lepšie je ale rozobrať ho na ružičky a variť ich len krátko, aby boli ešte krehké. Prípadne ich potom môžete ponoriť do studenej vody a nechať odkvapkať. V princípe sa dá romanesco používať presne tak isto ako karfiol. Mladú zeleninu možno použiť aj do šalátov – napríklad nastrúhanú.

Čím viac farby, tým viac živín

To platí o tejto zelenine stopercentne. V porovnaní s karfiolom má až o 80 percent viac provitamínu A, karoténu a tiež podstatne viac vitamínu C. Už 150 gramov romanesca dokáže pokryť dennú spotrebu tohto vitamínu. Rímsky karfiol je ľahko stráviteľný, preto ho môžu bez problémov jesť aj ľudia s citlivým tráviacim traktom. Neobsahuje takmer nijaký tuk a len málo kalórií, takže je vhodnou súčasťou nízkokalorických je­dál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #karfiol #listy #romanesco #hlúb
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december