Je blízkym príbuzným karfiolu, ale medzi obidvoma zeleninami je niekoľko rozdielov. Ten hlavný je, že jedna slnko nepotrebuje a druhá naopak, potrebuje. Karfiolu priveľa slnka škodí, môžu sa na ňom objaviť hnedé škvrny. Naopak u romanesca je slnko potrebné, aby sa v ňom tvoril chlorofyl a ružičky mali peknú zelenú farbu. Romanesco je aromatickejšie ako karfiol, ale jeho chuť je jemnejšia. Čím dlhšie sa varí, tým sú viac v jeho chuti výraznejšie kapustové nuansy.
Ako spoznať čerstvé romanesco
Ak sa rozhodnete kúpiť romanesco, a nie ste si istí, či je príbuzný karfiolu čerstvý, najlepším znakom sú jeho vonkajšie listy. Musia byť krehké a sýtozelené. Ak sú zvädnuté či dokonca žlté, znamená to, že plod nie je čerstvý. Chutí potuchlinou a živín v ňom tiež už veľa nie je. Preto ho treba pripraviť a skonzumovať čo najrýchlejšie – lebo čím je táto zelenina čerstvejšia, tým je chutnejšia. V chladničke by ale mala vydržať do štyroch dní. Ak ho nepripravíte hneď, ale chcete ho uskladniť, treba ho odložiť aj s vonkajšími listami. Tie slúžia ako jeho prirodzená ochrana.
Čítajte aj Nasušte si feferónky, vydržia aj rokyDá sa aj nastrúhať do šalátov
Keď ho idete variť, treba odstrániť vonkajšie listy a spodnú časť hlúbu. Potom ho dobre umyte pod tečúcou vodou. Možno ho uvariť aj vcelku, vtedy sa varí asi 15–30 minút v osolenej vode. Lepšie je ale rozobrať ho na ružičky a variť ich len krátko, aby boli ešte krehké. Prípadne ich potom môžete ponoriť do studenej vody a nechať odkvapkať. V princípe sa dá romanesco používať presne tak isto ako karfiol. Mladú zeleninu možno použiť aj do šalátov – napríklad nastrúhanú.
Čím viac farby, tým viac živín
To platí o tejto zelenine stopercentne. V porovnaní s karfiolom má až o 80 percent viac provitamínu A, karoténu a tiež podstatne viac vitamínu C. Už 150 gramov romanesca dokáže pokryť dennú spotrebu tohto vitamínu. Rímsky karfiol je ľahko stráviteľný, preto ho môžu bez problémov jesť aj ľudia s citlivým tráviacim traktom. Neobsahuje takmer nijaký tuk a len málo kalórií, takže je vhodnou súčasťou nízkokalorických jedál.