S akým rozostupom treba sadiť tuje?

V nemčine má tuja synonymum strom života. Zásluhou svojej robustnosti statočne odoláva aj prudkým mrazom. Navyše, dobre znáša znečistené mestské prostredie a nevyvráti ju ani silný vietor. Do Európy sa dostala v 16. storočí zo Severnej Ameriky.

21.10.2021 06:00
tuje Foto:
debata

Hneď na úvod upozornenie: vyhnite sa kontaktu s tujou nad rámec nevyhnutnej starostlivosti, respektíve bez pracovných rukavíc. Je totiž toxická aj na dotyk, spôsobuje začervenanie pokožky a svrbenie. Myslite na to pri pobyte malých detí v záhrade. Zároveň nedovoľte svojmu psíkovi, aby práve na danom mieste zdvíhal nohu – sebe síce neublíži, ale drevine áno.

Aj pevná náhrada múru má svoje slabiny

Vždyzelená neopadavá tuja sa vyznačuje obzvlášť hustým štíhlym kužeľovitým rastom. Je plnohodnotnou náhradou múrov alebo plotov pri ochrane súkromia pred narušiteľmi aj zvedavými pohľadmi. Kvitne v apríli a máji nenápadnými zeleno-žltými kvetmi tvaru púčikov. Šišky sú zhruba centimetrové. Aromatické ihličie najčastejšie býva tmavozelené, alternatívne zlatisté. Nadzemnej časti zodpovedajúco husté korene s výnimkou niekoľkých hlavných zostávajú vo vrchných vrstvách pôdy. Najbežnejšími hmyzími škodcami sú „baník“ a voška tujová, nepríjemnosťou je aj napadnutie hubovým ochorením.

pestovanie na balkóne Čítajte aj 5 tutoviek pre začínajúcich mestských pestovateľov

Ešte stále ich môžeme sadiť

Veľkou prednosťou tuje je nenáročnosť na podmienky a opateru. Preferuje slnečné, prípadne mierne tienisté prostredie. Ocení priedušnú piesčitú pôdu s neutrálnym až mierne kyslým pH, ťažšou ílovinou ju nenadchnete. Dva – tri razy za rok ju povzbuďte kompostom alebo hnojivom pre ihličnany: na jar s obsahom dusíka, pred jeseňou zase draslíka. Najprirodzenejším obdobím na výsadbu je jar. Tuje však ani v tomto smere nie sú striktné (orientačný rozptyl je marec – november), kým sa ich nebodaj nesnažíte vložiť do zamrznutej pôdy cez haldu snehu. Po zasadení mesiac zavlažujte každý deň. Neskôr k stromčeku lejte zhruba jeden liter vody v týždňovom intervale, v horúcich obdobiach orientačne trojnásobok tohto objemu. Počas zapúšťania koreňov nehnojte, začnite s tým najskôr po šiestich týždňoch. Neaplikujte radikálny orez, kozmetický je žiaduci a prospieva. Pristúpte k nemu najskôr po prvom roku. Robí sa v júni okolo Jána alebo začiatkom septembra.

pampová tráva Čítajte aj Pomôžte pampovej tráve ľahšie prezimovať

Od črepníka až k dvadsiatim metrom

Niektoré odrody tují ako Brabant vyhúknu aj do výšky 20 metrov pri šírke štyri metre. Pre symbiózu funkčnosti a ozdobnosti obľúbený Smaragd či Golden Smaragd meria maximálne päť metrov a bez úpravy má priemer okolo dvoch metrov. Pri vytváraní živého plota z útlejších odrôd pracujte s rozostupom zhruba 50 – 60 centimetrov. Príliš na seba natlačené tuje hnednú či žltnú a postupne vysychajú. Ak chcete pri plánovaní výškovú víziu, ročne pribudne približne 30 centimetrov pri mohutnejších typoch a 10 – 15 centimetrov u nižších. Mimochodom, k dispozícii sú aj črepníkové varianty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #stromček #ihličie #Tuja #toxická rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december