Zachraňovala námorníkov aj zlatokopov: vysievame listovú zeleninu

Práve teraz môžete do hriadok alebo kvetináča na balkóne či hrantíka na podobločnici vložiť semená viacerých typov listovej zeleniny. Napríklad klajtóniu, žeruchu alebo rôzne ázijské druhy. Klajtóniu prerastenú nazvanú na počesť amerického botanika z prelomu 17. a 18. storočia Johna Claytona nájdete aj pod označeniami portulaka zimná či batolka.

24.10.2021 06:00
ázijská listová zelenina Foto:
debata

Pre antiskorbutické účinky klajtóniu vyhľadávali zlatokopi v 19. storočí v horách na západnom pobreží Severnej Ameriky, odtiaľ pochádza jej ďalší alias „banícky šalát“. Spona osevu je 15 × 15 centimetrov. Zástupkyňa čeľade zdrojovkovitých začína vykúkať zo zeme pri teplote okolo desať stupňov. V prípade potreby je ešte otužilejšia. Navyše, táto jednoročná rastlina s miskovitými bielymi alebo ružovými kvetmi s priemerom jeden centimeter je nenáročná aj na celkové podmienky a opateru. Listy usporiadané do tvaru prízemnej ružice majú sladkokyslú mierne štipľavú chuť, pripomínajú špenát a sú bohatou zásobárňou vitamínu B aj C. Konzumujú sa surové a hodia sa do nátierok, šalátov či smoothies. Striháme približne na dĺžku prsta.

romanesco Čítajte aj Vyzerá ako karfiol, varí sa ako karfiol, čo je to? Romanesco

Svätá Barbora dodáva energiu

Našincovi značne známejšia je žerucha. Zimnému kultivaru sa ľudovo hovorí Barborina bylina. Možné vysvetlenia sú dve. Jednak sa 4. decembra, teda na Barboru, ešte dá zbierať. Okrem toho ju už v stredoveku používali námorníci ako jednu z prevencií spomenutého skorbutu, vylúčiť sa teda nedá ani spojenie s ochraňujúcou Svätou Barborou. Pôvodným domicilom je Blízky Východ, po celej Európe sa nachádza aj v nešľachtenej forme. Žerucha potrebuje pravidelne polievať a plieť, celkovo je však príjemne nekomplikovaná. Navyše, k dispozícii je už do dvoch týždňov po výseve. Základnými benefitmi sú vitamín C a provitamín A. Pomáha obličkám zbavovať sa toxínov, podporuje trávenie a dodáva energiu. Konzumuje sa pri vzraste okolo päť centimetrov a poskytuje korenisté reďkovku pripomínajúce kontrapunkty v šalátoch, ale aj ako posýpka na chlebe či podusená príloha hlavných jedál.

sušenie feferóniek Čítajte aj Nasušte si feferónky, vydržia aj roky

Vôňa horčice stúpa do nosa

Ázijské šaláty ponúkajú festival vôní a chutí v závislosti od odrody. Stále sa dajú označiť za novinku a ich popularita stúpa v rámci boomu spracúvania mladej nedozretej listovej zeleniny. Zásluhou vysokého podielu horčičných olejov sú nielen kulinárskym objavom, ale aj príspevkom k utuženiu imunity v chladnom období. Pri mizune, komatsune, čínskej kapuste pak choi aj rozličných konkrétnych odrodách listových horčíc (napríklad miernejší Red Giant, príkrejšia Wasabina) sa môžete spoľahnúť na ich mrazuvzdornosť. Pestovateľské a spotrebiteľské detaily sa líšia podľa typu, ale orientačne platí, že sejeme buď nahusto pod fóliu či do skleníka, alebo v riadkoch s rozostupom aspoň 15 centimetrov. Prvá úroda prichádza približne do dvoch mesiacov.

Video
Pozrite si ako zdravo a chutne sa stravuje slovenská reprezentantka vo fitnes a Majsterka sveta vo fitnes Nikola Krčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listová zelenina #čínska kapusta #žerucha #klajtónia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december