Koľko technológií chceme pustiť do záhrad? A prečo vlastne?

Keď pozorujeme putovanie autonómnej kosačky po trávniku, fascinácia sa čoskoro zmení na rozpaky. Pri premene prírodného prostredia akosi predsa len chýba ľudský prvok. Zároveň máme tendenciu v duchu poľutovať majiteľa, ktorý je asi prilepený na kancelárskej stoličke pri monitore a nemôže pobudnúť na vzduchu.

25.10.2021 06:00
technológie v záhrade Foto:
debata

Priekopníkom inteligentných záhrad nebol nik iný, než Ľudovít II. už v druhej polovici 19. storočia, teda pradávno pred érou digitálnych vymožeností. Excentrický bavorský panovník dal pribudovať na strechu svojho mníchovského sídla pompéznu zimnú oázu s takmer desaťmetrovou presklenou strešnou konštrukciou, parným čerpadlom na vytláčanie závlahovej vody do výšky, vykurovacím systémom na dosiahnutie perfektnej teploty pre tropické rastliny i strojom na výrobu vlniek v jazierku s podsvietenými živými labuťami. Nie sú mašiny – vtedajšie, terajšie i vznikajúce – akceptovateľnou skratkou k dokonalosti rajskej záhrady, keď sa používajú len ako pomocník, nie úplná náhrada?

pestovanie na balkóne Čítajte aj 5 tutoviek pre začínajúcich mestských pestovateľov

Práca v záhrade by nemala byť nutné zlo

Kto nemá záhradu, úžitkovú či okrasnú, zväčša v urbánnom prostredí prahne po takomto útočisku na reset a piple sa v zemine aspoň na balkóne. Áno, kosačka so snímačmi kolíznych hrozieb, balansom v nerovnom teréne či doplnkovou mulčovacou funkciou nás odbremeňuje rovnako ako práčka, robotický vysávač alebo umývačka riadu. Nespočíva však kľúčový rozdiel práve v tom, že činnosť v záhrade a takto strávený čas by sme nemali brať ako nejaké nutné zlo?

Keď sa stráca zmysel záhradkárčenia

Keď vôňu čerstvo pokosenej trávy, endorfíny vyplavené prácou a hrdosť na svoje dielo nahradíme konfigurovaním pripojenia, aktualizovaním softvéru a dobíjaním akumulátora, nie je zmysel fuč? Veď nás predsa nik nevyháňa hrdlačiť na panské. Zväčša sme si takéto hobby vybrali dobrovoľne a ak sme ho medzičasom prestali vnímať ako prínos, prípadne nestíhame, dá sa to riešiť. Trebárs upustením od pestovania úrody a prerobením danej plochy na relaxačnú s menšími požiadavkami.

grilovanie v zime Čítajte aj Grilovačka v zime? Nová generácia grilov valcuje všetky zvyklosti

Radšej si zahrajte hru na počítači

Vlastnú mrkvičku si nepochybne už čoskoro budeme môcť dopriať bez toho, aby sme priamo na pozemku pohli prstom. Jednoducho ju od výsevu až po zber obhospodárime vzdialene prostredníctvom múdrych zariadení. Čím sa však potom bude líšiť od tej kúpenej na trhu, keď ubudne pridaná hodnota v podobe vynaloženej námahy? Na pravdepodobný argument, že technológie pomáhajú dodržiavať optimálny režim napríklad pri zavlažovaní, sa ponúka podotknutie, či rovno nie je jednoduchšie radšej si na počítači zahrať budovateľskú stratégiu s farmárskou tematikou.

Naozaj záhradu potrebujete?

Keď totiž nechceme držať záhradu a s ňou súvisiace úkony v hlave, asi ju reálne ani nepotrebujeme. Druhá strana názorového spektra však môže namietnuť, že automatická zavlažovacia sústava je online prepojená s lokálnou meteorologickou službou a dokáže sama nastaviť svoj výkon podľa zrážok tak, aby trávnik vždy mal optimálne množstvo vlahy. Plus prúdom vody, ktorý spustil pohybový senzor, zaženie túlavú mačku… Zlatá cesta, ako to už býva, napokon aj pri využívaní moderných gadgetov v záhrade zrejme bude tá stredná. Rozhodnúť sa musíte individuálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #technológie #zavlažovanie #robotická kosačka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december