Ako zahnať mačku? Naservírujte jej kávu

Pozostatky zadrhnutého vtáctva a hlodavcov, rozšliapaná výsadba, výkaly na trávniku. Navyše, ich moč je pre mnohé rastliny fatálny. Ako dať mačke presvedčivo najavo, že o ňu v záhrade nestojíme, a zároveň jej, samozrejme, neublížiť?

26.10.2021 06:00
mačka v záhrade Foto:
debata (9)

V bezveternom a suchom počasí porozsýpajte čo najpikantnejšie korenie. Mačky pred vyprázdnením nasávajú vzduch nad podložím, štipľavý odér ich spoľahlivo vyženie. Nemajú rady ani vôňu kávy. Výhodou usadenín je, že ich môžete aplikovať aj bližšie k úrode, dokonca ich priam poňať ako súčasť hnojenia. V špecializovaných predajniach dostanete granulát na báze cesnaku na posypanie záhonov. Môžete však porozhadzovať aj čerstvo rozlúpané strúčiky alebo pokrájanú cibuľu.

Plektrant ochráni aj skrášli

Na princípe arómy zaháňajúcej mačky zaberá aj plektrant (Coleus canina). Letnička so sivozelenými listami a fialovými kvetmi obsahuje éterické oleje ako mentol a zaženie aj prípadnú nevítanú návštevu v podobe lesnej zveri. Pozor, ňufák nad plektrantom, ako napovedá už latinský názov, ohŕňajú aj psy. Pre ľudí nie je svojou vôňou nepríjemný, skôr naopak. Neprináša riziko otravy a záhradu okrem ochrany aj skrášli.

ježko Čítajte aj Ježko je vítaný hosť. Dajte mu to najavo

Výstražná spŕška z hadice

Je všeobecne známe, že mačky nemusia vodu. Keď si všimnete na svojom pozemku zablúdenú micku, odplašte ju prúdom vody nasmerovaným z hadice do bezprostrednej blízkosti narušiteľky. Snažte sa však nezasiahnuť ju priamo. Ako lekcia to splní účel najmä po viacerých opakovaniach. Existujú aj automatické zavlažovacie systémy s príslušnou doplnkovou funkciou.

Elektronický odpudzovač s pohybovým senzorom

Namiesto multifunkčného zariadenia s inou hlavnou agendou môžete siahnuť po špecializovanej istote. Stojí niekoľko desiatok eur, ale zaberá. Veď na to ju aj navrhli a vyrábajú. Elektronický odpudzovač mačiek na základe impulzu z integrovaného pohybového senzora vydá nepríjemný ultrazvukový tón, väčšina modelov ho doplní aj prenikavým zábleskom. Kvalitnejšie produkty s napájaním zo siete, akumulátora i slnečného žiarenia reagujú aj na vzdialenosť 15 – 20 m, postrážia plochu s veľkosťou 200 m², majú voliteľnú intenzitu a frekvenciu „výbojov“ a pri stupni krytia IP od 44 nahor odolajú nepriaznivým klimatickým podmienkam.

gaštany Čítajte aj Gaštany: proti voškám, moliam, kŕčovým žilám aj na pranie

Koberček ako pre fakíra

Elektronické odpudzovače sa zvyknú používať v kombinácii s prakticky skladovateľnými polypropylénovými tŕňovými koberčekmi. Tie stačí rozostrieť na miesta najčastejšieho či najpravdepodob­nejšieho pozemného útoku na záhradu. Názov znie trochu hrozivo, mriežka však spôsobuje mačacím labkám iba odrádzajúci diskomfort, nie zranenia. Na utvorenie predstavy o cene: vo veľkosti 200 × 30 cm stojí do 20 eur. V prípade potreby sa dá ľahko zrolovať, respektíve narezať na menšie diely.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #mačka #plektrant #odpudzovač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december