Kráska albízia znesie aj tuhý mráz, ale až v zrelšom veku

Albízia ružová je pávom medzi drevinami. Fascinuje dáždnikovou korunou s konármi prehnutými k zemi, papraďovými listami a zhlukmi aromatických kvetov. Ako ju však uchrániť pred zimou?

29.10.2021 06:00
albízia Foto:
debata

Vzdušná koruna albízie dorastá rýchlosťou do jedného metra za rok na tri až päť metrov, a to skôr do šírky. Zriedkavejšie to môže byť až sedem metrov. Pri umiestnení do blízkosti domu, kam sa táto kráska nesmierne hodí, sa tým nemusíte trápiť: dá sa totiž orezávať. Bez následkov vždy v neskorej zime tak do tretiny dĺžky.

Dostala prezývku hodvábny strom

Albizia julibrissin kvitne počas prázdninových mesiacov. Ružové kvety sú síce pomerne malé, oplývajú však množstvom dlhých bielych až tmavoružových tyčiniek tvoriacich chumáčiky. Plodmi sú ploché asi pätnásťcentimetrové struky so semenami. Tridsaťcentimetrové hlavné listy s početnými približne centimetrovými postrannými lístočkami sú opadavé. Z hladkej tmavohnedej kôry vyplynula prezývka perzský hodvábny strom.

citrónovník Čítajte aj Ako prezimovať citrónovník: pozor na jablká a výkyvy teploty

Mladé stromčeky potrebujú zimovisko

Dobrá správa znie, že chúlostivo pôsobiaca albízia ružová napriek svojmu subtropickému pôvodu odolá aj desaťstupňovým mrazom. Menej nadchýnajúce je sprievodné podotknutie, že až od určitého veku. Najmä mladé stromčeky do troch rokov potrebujú ochranu pred chladom. Ak pestujete albíziu ružovú v exteriéri v črepníku, preneste ho dovnútra, kým zaúradujú prvé mrazíky. Hneď si otvorene povedzme, že vhodné zimovisko sa nehľadá práve najľahšie. Malo by byť aspoň trochu svetlé pri teplote päť až pätnásť stupňov. Môžete si gratulovať k zasklenému balkónu alebo nevykurovanej chodbe či schodisku s oknami. Na jar môžete rastlinu vyniesť nazad von, keď teploty už ani v noci neklesajú pod nulu.

opadané lístie Čítajte aj Zas opadáva lístie, čo s ním? Dubové pod rododendrony

Rohože alebo závoj – hlavne teplo

Štvorročná albízia, inak príbuzná citlivky mimózy, už je trochu otužilejšia, zvládne aj zimovanie na terase. Nie však úplne bez opatrení. Vložte medzi kvetináč a podlahu odrezok z drevenej palety či polystyrénu. Črepník, kmeň aj hrubé konáre obložte rohožami z prírodných vlákien (juta, vŕba, kokos). Tenšie vetvičky bez poškodenia udržia len ľanové plátno či gázový závoj. Praktickým a lacným riešením je bublinková fólia, esteticky však veru pokrivkáva.

Zateplené korene znesú silný mráz

Dospelé stromy od piatich rokov nahor môžete a po presadení priam musíte ponechať na zimu vonku. Ak zateplíte ich korene, znesú bez úhony aj mínus pätnásť stupňov. Na sklonku jesene obložte spodok dreviny suchým lístím alebo mulčom a navrch ako záťaž i prídavnú izoláciu naukladajte čečinu. Pri predpovedi extrémnych mrazov aspoň dočasne použite aj rohože, plátno a gázu ako pri črepníkovom zimovaní na terase. Albízia potrebuje vlahu aj v zime, ale len striedmo. Keď mráz zabraňuje absorpcii, vyčkajte na vhodné dni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #mráz #strom #albízia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december