Rozchodník spestrí skalku, ale aj polievku a marinádu

Možné gastronomické a bylinkárske doplnkové využitie dekoratívneho vždyzeleného rozchodníka skalného (Sedum rupestre, nájdete ho však aj ako Sedum reflexum) často uniká dokonca aj tým, ktorí ho majú ako súčasť skalky, trvalkového koberca či extenzívnej strešnej záhrady, kde plní funkciu okrasy i prírodnej izolácie.

31.10.2021 06:00
rozchodník Foto:
debata

Kompaktné „vankúšiky“ na podloží vytvárajúci pôdopokryvný ker s výškou do desať centimetrov a šírkou 20 – 30 centimetrov z čeľade tučnolistých a radu lomikameňovitých miluje priame slnko. Zároveň je však extrémne mrazuvzdorný. Okrem toho dobre odoláva chorobám a škodcom. Zlatisté hviezdicové kvety ponúka včelám aj motýľom medzi júnom a augustom s občasným posunom do septembra. Preferuje priepustnú suchšiu pôdu a je rýchlo expanzívny. Dužinaté listy sú dobrou zásobárňou vlahy. Pri pestovaní v črepníku potrebuje drenáž.

romanesco Čítajte aj Vyzerá ako karfiol, varí sa ako karfiol, čo je to? Romanesco

So skalnými ružami vyzerá výborne

Pôvodná forma tohto sukulentu odolne bujnie na kamenistých svahoch a v štrbinách po celej Európe a má ihličkovité mäsité sivé listy s nádychom modrej. Pestovateľom sú však k dispozícii aj kultivary Chocolate Ball (hnedé listy), Angelina, Yellow Cushion (zhodne prenikavo žlto-oranžové až jantárové) či Lemon Ball (svetlozelené). Predávajú sa v kontajneroch s objemom okolo pol litra pri vzraste približne päť centimetrov, vysádzajú sa na jar. Veľmi dobre sa kombinujú trebárs so skalnými ružami. Na jeden štvorcový meter ich zmestíte maximálne tucet.

ázijská listová zelenina Čítajte aj Zachraňovala námorníkov aj zlatokopov: vysievame listovú zeleninu

Spestrí polievky, prívarky aj marinády

Chuť rozchodníka skalného je osviežujúco kyselkavá. Získavame ju najmä z mladých listov a výhonkov v marci a apríli, ale oberať sa dá celoročne. Hodí sa ako doplnok polievok, prívarkov, dusených pokrmov, šalátov a omáčok, respektíve do marinád k jedlám z hovädziny a diviny. Pri tepelnom spracovaní sa pridáva až v závere procesu. S medovkou, estragónom a tymianom ide do bylinkového octu. Pomerne bežne ho do receptov zahŕňa francúzska kuchyňa.

Pri sušení stráca arómu

Konzumuje sa čerstvý alebo po rozmrazení. Sušenie nemá veľký význam, a to pre stratu arómy. Je bohatý na vitamín C, preto v stredoveku plnil úlohu prevencie proti skorbutu. Bylinkári mu prisudzujú aj diuretické účinky a podiel na znižovaní krvného tlaku a obmedzovaní vápenatenia ciev. Pri vonkajšom použití zase údajne zaberá proti bradaviciam. Akékoľvek medicínske aplikovanie však treba vopred prekonzultovať s lekárom. Pozor si treba dať na prípadnú zámenu s mierne jedovatým rozchodníkom ostrým (Sedum acre).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izolácia #Skalka #trvalka #ingrediencia #rozchodník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december