Prečo je záhradný domček vhodnou investíciou

Už sú to takmer dva roky, čo sa príroda stala naším druhým domovom intenzívnejšie ako predtým. Voľná aj oplotená. Najvyšší čas priznať si, že zázemie v záhrade nie je tip-top bez príbytku z vlastnej produkcie alebo na kľúč.

01.11.2021 06:00
záhradný domček Foto:
debata

Záhradný domček je skvelým útočiskom pred poludňajším úpekom či náhlou letnou spŕškou. Na to, aby ste sa mohli schovať, prípadne si po obede zdriemnuť, stačia drobné úpravy existujúcej nehnuteľnosti alebo umný plán pri zaobstarávaní novej „búdky“. Nezabúdajte, že rekreačná hodnota vášho kúska zeme závisí aj od vybavenia. Už drobné pozdvihnutie komfortu ju môže významne zvýšiť.

Projekt si prispôsobíte na mieru

Máte primalý pozemok alebo si na ňom neviete predstaviť chatku z estetických dôvodov? Takéto argumenty možno platili kedysi. Dnes už existuje nespočet priestorových aj dizajnérskych riešení, aby ste dokázali príbytok citlivo integrovať v podstate kamkoľvek. Ak si netrúfate na svojpomoc a nenašli ste na trhu vyhovujúci „prefabrikát“, postupujte rovnako ako napríklad pri kuchynskej linke: nechajte si útulňu vyskladať na mieru.

grilovanie v zime Čítajte aj Grilovačka v zime? Nová generácia grilov valcuje všetky zvyklosti

Kto by sa sťažoval na štebot vtáctva?

Home office je globálny fenomén ostatného obdobia a zrejme tak skoro nepominie. Z digitálneho hľadiska zväčša nie je nepreklenuteľný problém zriadiť si alternatívnu pracovňu práve uprostred vlastnej zelene. S krytou teraskou pred domčekom zostanete na vzduchu a na „podmazové“ štebotanie vtáctva počas mítingu na diaľku sa sotva bude niekto sťažovať. O priebežné nabíjanie zariadení sa postará powerbanka – inak tip na univerzálny a praktický darček pod stromček.

Vhodný aj na núdzové prespatie

Prípadné trvalejšie bývanie v záhradnom domčeku má aj počas teplých mesiacov svoje úskalia. Na improvizované prespanie menej náročných hostí po párty, ktorá sa nad plán pretiahla do pokročilejších nočných hodín, je však ako stvorený. Stačí mať v zálohe rozkladacie alebo nafukovacie lôžko.

tuje Čítajte aj S akým rozostupom treba sadiť tuje?

Aj spaľovací motor vznikol v domčeku

Garáž ako miesto vzniku kapely alebo startupu je z módy, presťahujte svoje vízie do tvorivej dielne v podobe záhradného obydlia. Domácim majstrom, ktorí majú „špinavšie“ hobby založené na hobľovaní, lepení či spájkovaní, uvoľní ruky. Na mieste, ktoré pre prírodu navôkol podvedome vnímame ako zafúľanejšie, sa dá tolerovať trocha toho neporiadku. Mimochodom, Gottlieb Daimler koncom 19. storočia začal s vývojom spaľovacieho motora práve v takomto prostredí.

Domček ako neoceniteľný sklad

Ak aj máte záhradu za domom dostatočne zabezpečenú pred dlhoprstými, chaotické konštelácie náradia a mechanizmov nevyzerajú dobre. Okrem toho sa vystavené poveternostným vplyvom oveľa rýchlejšie opotrebúvajú. Uskladnite motyčku, lopatu, rýľ, hrable, vidly, ale aj elektrickú kosačku pod strechu aspoň na zimu. Ochrániť takto môžete aj háklivejší exteriérový mobiliár alebo aspoň odnímateľné poťahy z neho. Samozrejme, je to aj neoceniteľný sklad pre plodiny a zimovisko chúlostivých rastlín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hobby #sklad #dieľňa #záhradný domček
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december