Záhrada aj s plotom za jeden deň? Dá sa

Vytvorili ste si v kúte záhrady alebo na zadnom dvore v radovej zástavbe útulné sedenie a túžite sa ukryť pred zvedavými pohľadmi? Kým vás ako zástena obklopí zeleň, vypijete mechy kávy. Celý proces budovania útulného dvora sa však dá aj urýchliť.

04.11.2021 06:00
záhrada Foto:
debata

Odpoveďou sú prefabrikáty. Týka sa to plotov aj trávnika – všade sa dá správnym prístupom urýchliť proces budovania. Napríklad vďaka rýchloschnúcemu betónu na základy, stĺpovým kotvám, dreveným latkám a najmä decentným i odolným rohožiam či plátom sa izolujete od okolia za jediný deň. Následne môžete tujam či cypruštekom dopriať potrebné roky na ich režim rastu.

Aj živé ploty kúpite hotové

Alternatívou sú živé ploty z vtáčieho zobu obyčajného alebo javora poľného. Dokonca sa dajú zaobstarať ako starostlivo sformované a zahustené „prefabrikáty“ s výškou až okolo dvoch metrov, čím sme vyriešili aj prípadnú výhradu, že betón si v záhrade liať nechcete alebo na zadnom dvore nemôžete. O zelenú kulisu sa v objemných črepníkoch okamžite postarajú hotové inštalácie s oleandrami, brugmansiami, hortenziami.

tuje Čítajte aj S akým rozostupom treba sadiť tuje?

Rolovaný trávnik vám ušetrí mesiace

Za jeden deň dostanete aj pažiť z holej plochy. Netreba ani kúzelnícku paličku. Rolovaný trávnik je, samozrejme, nákladnejší ako ten prirodzený. Prvé nesmelé výsledky svojpomocného výsevu by vám však oblažili zrak a pošteklili nohy až po nejakom mesiaci a pol. Navyše, žiadalo by si to ešte niekoľko kosení, kým by vás potešil hustý a vzhľadný podklad. K benefitom rolovaných kobercových trávnikov patrí, že na výber máte z vyložene okrasných, tých určených na hranie a celkovo väčšiu záťaž, ale aj koncipovaných na rozprestretie v tienistej zóne.

Kríčky s rýchlejším rastom nie sú drahé

Do novej záhrady si zadovážte kríčky so svižnejším rastom. Nahor či do strán sa náhlia forzítia alias zlatý dážď, letný orgován budleja, jazmín veľkokvetý, ríbezľa krvavá, kolkvícia ľúbezná. Výhodou je ich nízka cena vyplývajúca z toho, že primerane rýchlo sa vzmáhajú aj u veľkopestovateľov zásobujúcich trh, neväzia im teda v škôlke. Nevýhodou je, že pre bujnenie ich treba častejšie obstrihávať.

pestovanie na balkóne Čítajte aj 5 tutoviek pre začínajúcich mestských pestovateľov

Mix letničiek a svižné popínavky

A čo taký kvetinový koberec na pustej zemi z rána do večera? Okolo mája to s predpestovanou zmesou letničiek zvládnete už za pár hodín. Mixu semien potrvá približne mesiac, kým rastlinky skrášlia pozemok. Koncom apríla stačí vyčistiť a nakypriť pôdu, zasiať, zľahka povtláčať do zeme a poliať – hneď a potom aj priebežne. Razantným riešením pre plot, altánok alebo účelovo postavený mriežkovaný oporný paraván sú jednoročné popínavky. Siahnite napríklad po povojníku s lievikovitými majestátne modrými kvetmi, dekoratívnej i konzumovateľnej fazuli šarlátovej či pestrofarebnom hrachore voňavom. Pri svojom tempe si napospol vyžadujú veľa vlahy i živín. Keď po jednej sezóne slávy ubudnú zo zostavy, štafetu od nich preberú komótnejšie typy ako okrasný chmeľ, zemolez ovíjavý alebo plamienok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #záhrada #trávnik #letničky #popínavky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december