Začínate so záhradkárčením? Pozor na najčastejšie chyby

Noví záhradkári majú tendenciu podliehať zúfalstvu a frustrácii, keď sa im nedarí tak, ako to videli v katalógu či susedstve. Ak vám niečo nerastie, nekvitne a neplodí podľa predstáv, skúšajte to ďalej, pozorujte a konzultujte. Niektorým typickým lapsusom môžete ľahko predísť.

05.11.2021 06:00
polievanie záhrady Foto:
debata (2)

Nováčikovia bývajú premotivovaní. Nemyslia to zle, ale zeleň na to neberie ohľad. Keď polievate cez „sprchový“ nadstavec na krhle či hadici a robíte to často, pôda vyzerá byť saturovaná vlhkosťou. Často je to však iba optický klam prejavujúci sa na hornej vrstve. Korene vtedy v lepšom prípade zostávajú príliš plytko a sú neduživé, v horšom hynú. Plošným hurá prístupom zase iba potešíte burinu.

Ako polievať správne

Zavlažujte s menšou periodicitou, o to výdatnejšie a okrem toho aj cielene k rastlinám. Pri vysokých teplotách podľa možnosti skoro ráno alebo potom až večer. Základom a podporou poliatia je primerane upravená pôda. Pri neprekyprenej totiž zostáva vlaha na povrchu a rýchlo sa odtiaľ vyparuje. Praktickejšie a pre vegetáciu prospešnejšie je udržiavať zeminu prevzdušnenú. Stará záhradkárska múdrosť hovorí, že jedno okopanie vydá za tri poliatia. K zadržiavaniu vlhkosti prispieva aj mulčovanie.

trávnik Čítajte aj Búrame mýty o trávniku: vraj nepolievať cez obed a iné povedačky

Odhaľte burinu vďaka precíznym riadkom

Spočiatku nie je jednoduché rozlíšiť burinu od žiaducich klíčkov. Ak plejete priskoro, môže sa stať, že „s vaničkou vylejete aj dieťa“ alebo negatívne ovplyvníte rast porušením okolitej pôdy. Pomôckou pre začiatočníkov je výsev či výsadba do precízne nalinkovaných riadkov: všetko mimo nich potom ide preč. Opačným problémom je pridlhé otáľanie, keď sa už ťažšie odstraňujú aj rozvinuté korene. Plejte pravidelne a ak sa dá, tak pri prevlhčenej pôde. Buďte pripravení, že na túto činnosť je najzáťažovejším obdobím máj.

Dodržiavajte rozostupy a nezahusťujte

Malá kopa vraj pýta viac. Myslite však aj na to, že všetkého veľa škodí. Nedajte sa opantať víziou debničiek plných úrody a nepodľahnite nutkaniu zasiať každučké semienko alebo do poslednej spotrebovať veľkoryso zaobstarané priesady. Múdra príroda si s prihustou vegetáciou poradí, nie však tak, ako by ste si asi želali: výsledok sama preriedi. Dodržiavajte predpísané spony a vyznačte si, čo kde na pozemku máte.

pestovanie na balkóne Čítajte aj 5 tutoviek pre začínajúcich mestských pestovateľov

Termíny sú dôležité aj v záhrade

Okrem odporúčaných vzdialeností pri výseve a výsadbe dbajte aj na správne termínovanie a intervaly rôznych úkonov. Týka sa to už predpestovania plánt: unáhlite sa a ony zvädnú. Keď sa vás zmocní pravý pestovateľský zápal, nie je ľahké zachovať si chladnú hlavu. Zanietenosť je chvályhodná, zvykne však viesť k činom, ktoré neskôr oľutujete. Zhlboka sa nadýchnite, narátajte do desať a zopakujte si, že v záhrade nesúťažíme. Uvoľnite sa a na čerstvom vzduchu sa odpútajte od stresujúceho zhonu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #zeleň #polievanie #záhradkár
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december