Keď zimný jazmín nezakvitne na Vianoce, predvedie sa po Novom roku

Mrazuvzdorný, statný a na podmienky i starostlivosť nenáročný zimný jazmín pestujeme podľa dispozícií a vlastnej preferencie ako previsnutý alebo popínavý ker. Hodí sa ako solitéra aj prvok skupinovej výsadby, a to na svahy, k fasádam alebo popri plotoch a múroch – cez tie nižšie vytvára efektné „vodopády“.

06.11.2021 06:00
zimný jazmín Foto:
debata

Dá sa využiť aj ako náhrada trávy na miestach s jej problematickým rastom. Výborne sa dopĺňa s brečtanom. Bonus? Nie je náchylný podliehať škodcom či chorobám. Z Číny pochádzajúci jazmín nahokvetý (Jasminum nudiflorum) bežnejšie označovaný ako zimný obľubuje slnečné stanovište, poradí si však aj s polotieňom. Najviac sa mu darí v priepustnej a na živiny bohatej hlinito-piesočnatej pôde.

Podobá sa na zlatý dážď

Jasnožlté kvety s priemerom do dvoch centimetrov a šiestimi lupienkami otvára na bezlistých výhonkoch postupne, v našich zemepisných šírkach prevažne od januára. Z diaľky evokuje predčasne prebudený zlatý dážď. Až po odkvitnutí sa objavujú malé lesklé tmavozelené listy. Aj po ich jesennom opadaní si zachováva vizuálnu pôsobivosť zásluhou zelených konárikov.

albízia Čítajte aj Kráska albízia znesie aj tuhý mráz, ale až v zrelšom veku

Krotíme ho orezom raz za rok

Zimný jazmín spočiatku bujnie trochu zdráhavo. Vynahrádza si to v dospelosti. Keď sa dostane do fázy rastového špurtu známeho aj u detí, ľahko sa najmä popri opore vytiahne aj do troch metrov. Vtedy si už vyžaduje pravidelné krotenie orezom. O to viac, že ohybné prúty previsnutej verzie majú tendenciu vrastať do zeme a zapúšťať korene. Chaotickému šíreniu treba včas zabrániť. Kvety sa vyvíjajú len na mladých výhonkoch. Staršie konáriky zima spáli a mŕtve drevo prekáža rastu.

Nerežeme ho v lete, prišiel by o kvety

K strihaniu pristupujeme na sklonku procesu kvitnutia, teda v spomenutom apríli. Redukujeme približne pätinu dĺžky. Jazmín svižne vykompenzuje aj radikálny zásah o tretinu po prípadnom zanedbaní. V žiadnom prípade si však procedúru nenechávame na leto: ochudobnili by sme sa o najbližšiu zimnú potechu. Ker reaguje na orez dobre, hojenie mu však uľahčí použitie ostrého nástroja. Tupý roztlačí drevinu a ťažko sa ním dosahuje požadovaný zošikmený rez. Pri rovnom sa rana pomalšie uzatvára. Na výhonkoch ponechávame aspoň tri očká, nech však aj päť.

rozchodník Čítajte aj Rozchodník spestrí skalku, ale aj polievku a marinádu

Do vázy v polovici decembra

Obyvateľom črepníkov formujeme precízny tvar, získame tým hustejší porast. Na rozložitejšie bujnenie až do dvoch metrov používame oporné tyčky. Zimným jazmínom si môžeme v chladnom období prežiariť aj interiér. Konáriky do vázy režeme pred otvorením prvých kvetov. Zvyčajne to býva okolo polovice decembra, čiže vhodne krátko pred sviatkami. Šancu na Vianoce so živou žltou dekoráciou logicky zvýši výber vetvičiek s hojným počtom púčikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #zimný jazmín #zlatý dážď #orez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december