Akú veľkú terasu treba na záhradnú párty?

Bez ohľadu na to, či si novú terasu medzi domom a záhradou budete stavať svojpomocne, alebo to ponecháte na odborníkov, vopred si ujasnite niekoľko dôležitých aspektov. Lepšie sa vám budú kalkulovať náklady a vyhnete sa dodatočným improvizáciám napríklad s prívodom energie do exteriérových zásuviek.

07.11.2021 06:00
terasa Foto:
debata

Ak poloha terasy nie je striktne nadiktovaná dispozíciami pozemku a obydlia, dôkladne si premyslite umiestnenie. Juhozápadná strana je zaliata slnkom od neskoršieho dopoludnia až do večera. Severovýchodná orientácia vám prehreje raňajky na vzduchu a ukryje vás pred popoludňajšou priamou páľavou.

Zatienenie sa dá vyriešiť rôzne

Severozápadná zase dopraje sústavný chládok s výnimkou tzv. zlatej hodinky pri súmraku. Pochopiteľne, aplikovať môžete aj rôzne mobilné, flexibilné či pevné tienenia. Slnečník je najlacnejší a najprispôsobivejší, vyžaduje si však priestor navyše v porovnaní s polohovateľnými markízami a fixnými pergolami – tie zároveň fungujú aj ako ochrana pred dažďom.

plot Čítajte aj Dom aj chata potrebujú svoje "hradby". Čo by ste nemali pri stavbe plotu podceniť?

Nech je pekná, ale aj praktická

Veľkosť terasy závisí najmä od zamýšľaných spôsobov využívania. Na pohodlné stoličkové alebo kreslové sedenie pre štyroch ľudí za stolom postačí desať štvorcových metrov, pre šiestich pätnásť štvorcových metrov, pre ôsmich do dvadsať štvorcových metrov. Zohľadnite aj doplnky typu hojdačky alebo krbu. Vizuálne vyznenie sa odvíja od tvaru terasy. Konvenčné línie jasne vytyčujú prechody do domu i zelenej zóny. Nepravidelné tvary vyznievajú dynamickejšie, sú však zložitejšie na budovanie a nehodia sa ku každej nehnuteľnosti. Okrem estetickej stránky myslite aj na praktickú, teda používateľský komfort. Vstupy do príbytku aj na plochy s vegetáciou musia byť prirodzené a plynulé.

Štýlu prispôsobte detaily

Definujte si štýl a disciplinovane mu podriaďte detaily. Drevo v kombinácii s bujnou vegetáciou vytvára domácku atmosféru. Veľké obkladačky v šedej či antracitovej farbe si pýtajú minimalistický mobiliár, pričom celok navodí strohý dojem. Podklad z prírodného kameňa a k nemu terakotové kvetináče – to je neodškriepiteľná platforma stredomorského konceptu.

záhradný domček Čítajte aj Prečo je záhradný domček vhodnou investíciou

Začnite pekne od podlahy

Základným prvkom vo všetkých prípadoch je podlahový materiál. Neskoršia výmena je zdĺhavá a zbytočne zaťažuje rozpočet. Výberu teda venujte dostatok času a zvažovania. Kamenná voľba je odolná a nenáročná na údržbu, pôsobí však chladne, pri jesennom posedení doslova. Dizajnovo pestrý zámkový systém z drevoplastu má menšiu životnosť. Štrk síce vysypete aj do extravagantných kriviek, ale spôsobuje vratké sedenie a diskomfort pre bosé nohy.

Aby bol spokojný aj sused

Ak má byť terasa harmonickým a funkčným komponentom, pri jej navrhovaní a zriaďovaní zohľadnite okolie vrátane susedstva, aby ste si zachovali súkromie prostredníctvom zásten alebo živých plotov a zároveň sami nikoho nadmieru nerušili hlasnejšou vravou či dymom pri grilovaní. Rozvinuté koruny stromov produkujú chládok, ale na jeseň aj haldy lístia na upratovanie. Zákutia s rastlinami typu levandule, oleandra a šalvie podčiarknu spomenutý stredomorský vzhľad, okrasné trávy umocnia škandinávske ladenie, ku kulinárskym počinom sa hodí mať poruke vyvýšený záhon s bylinkovým mixom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #podlaha #záhrada #terasa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december