Aj v záhrade sa dá ušetriť: ako neprešvihnúť rozpočet

Poznáte to: zájdete na jar do hobby marketu s nákupným zoznamom a pevným predsavzatím zmestiť sa do dvojcifernej sumy na bločku. A zase nevydalo... Semená, planty, náradie, hnojivo, mechanizmy. K tomu účet za spotrebu vody. Nechajte sa inšpirovať tipmi, ako aspoň trochu znížiť náklady na záhradu.

08.11.2021 06:00
šetrenie v záhrade Foto:
debata

Nekupujte si nádoby na predpestovávanie. Rovnakú službu urobia tégliky od jogurtov alebo šikovne vytvarované staré noviny. Ak už máte plastové kvetináčiky zo záhradného centra, po umiestnení priesady do záhonu ich ponechajte v obehu. Aj debničku s priehľadným krytom na piplanie plánt si pri troche šikovnosti a odhodlania vyrobíte svojpomocne. Zopár črepníkov nahraďte opotrebovanými topánkami, pneumatikami, hrncami – pôsobí to veľmi nápadito a spestrujúco.

Kávičkujte a… šetrite

Vyvýšený záhon si môžete vybudovať z vyradených paliet za menej ako 50 eur, potrvá to dve hodinky. Ekologických a úsporných náhrad umelých hnojív je mnoho. Použiť môžete kávové usadeniny bohaté na draslík, fosfor a dusík, ale aj vaječné škrupiny pre ich obsah vápnika, ba dokonca na živiny bohatú vodu po varení zeleniny. Keď už sme pri tej vode: zachytávajte do suda dažďovú a míňajte ju pri polievaní. Možno by ste sa čudovali, že tým za jednu sezónu ušetríte rádovo eurá, nie iba centy.

záhradný domček Čítajte aj Prečo je záhradný domček vhodnou investíciou

Držte sa pri zemi, záhradu nenafúknete

Nenechajte sa zlákať atraktívnym vzhľadom rastliny v obchode. Precízne si overte, či pre ňu máte vyhovujúce podmienky. Výrazne tým znížite percento investícií, ktoré vyjdú nazmar vinou nevhodného stanovišťa alebo pôdy. Držte v hlave aj svoje priestorové kapacity: záhradu nenafúknete a vegetácia neznáša tlačenicu ako v rannej hromadnej doprave.

Nedajte na vzhľad rastlín

Mimochodom, keď už sme pri atraktívnom vzhľade: voľnokorenné planty sú cenovo výhodnejšie práve preto, lebo sú holé a nevyzerajú. Vyžadujú si aj viac trpezlivosti, často však napokon prospievajú oveľa lepšie ako ich kontajnerové kolegyne. Okrem toho sa jednoduchšie prepravujú a zasielajú. Nuž a od oboch verzií sú lacnejšie semená. Navyše, poskytujú väčšiu rozmanitosť. Môžete si ich aj sami nazbierať do zásoby po odkvitnutí.

opadané lístie Čítajte aj Zas opadáva lístie, čo s ním? Dubové pod rododendrony

Kompost, hnoj aj zemina len za odvoz

Ďalšou možnosťou, ako sa vyhnúť prešvihnutiu limitu, je zachovávanie interného kolobehu. Letničky si namnožíte semenami, trvalky odrezkami alebo delením. Pochopiteľne, z finančného hľadiska sú trvalky oveľa pragmatickejšie ako jednoročky: myslite na to pri osídľovaní skalky. Do spektra úsporných trikov patria aj výmeny so susedmi. Rastlina v zásade zostane v rovnakom prostredí a pri takomto zachovaní lokality je pravdepodobné, že sa jej bude dariť lepšie ako skleníkovému produktu od veľkopestovateľa. Prípadne zájdite na trh miestnej záhradkárskej komunity alebo sa poobzerajte na špecializovanej internetovej burze, respektíve na digitálnom bazári. Možno tam narazíte aj na hotový kompost, organický hnoj alebo zeminu len za odvoz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šetrenie #záhrada #sezóna #kompost #hnojivo #črepníky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december