Záhrada ešte nespí, pozor na reťazovú reakciu chorôb

Naplánujte si na tento mesiac výsadbu ruží. Potrebujú jamu s priemerom okolo 40 cm a hĺbkou, pri ktorej korene pred zasypaním môžu voľne visieť. Miesto očkovania by sa malo nachádzať päť až pätnásť centimetrov pod povrchom. Domysliteľnou podmienkou je dlhodobo nezamrznutá pôda.

10.11.2021 06:00
cibuľoviny Foto:
Pri menších cibuľovinách, trebárs krókusoch, dodržiavajte rozostup do päť centimetrov, pri väčších osem až desať centimetrov.
debata

November je v okrasnej záhrade vhodný aj na výsadbu jarných cibuľovín a hľuznatých rastlín typu narcisov, tulipánov či hyacintov. S výnimkou prvých spomenutých ocenia stanovište so zapracovaným vyzretým kompostom. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že hĺbka vloženia do zeme by sa mala rovnať asi dvojnásobku veľkosti cibuliek, preštudujte si však individuálne odporúčania.

Uložte cibuľky do hniezd

Pri menších – trebárs krókusoch – dodržiavajte rozostup do päť centimetrov, pri väčších osem až desať centimetrov. Na ochranu pred hlodavcami ich môžete poukladať do plytkých „misiek“ svojpomocne vyrobených z tzv. zajačieho pletiva. Aj bez použitia tohto triku je v záujme pekného vyznenia budúcich skupín kvetov dobré vytvárať akési hniezda s 8 – 10 cibuľkami. Ak preferujete jednotlivú výsadbu, držte sa počtu 15 menších alebo 10 väčších kusov na štvorcový meter.

polievanie záhrady Čítajte aj Začínate so záhradkárčením? Pozor na najčastejšie chyby

Zateplite chúlostivé rastliny

V týchto týždňoch vám nič nebráni ani vo výsadbe nenáročných druhov drevín, akými sú napríklad kručinka alebo buxus. Orez trvaliek si síce môžete odložiť na jar, vtedy však budete mať veľa vyložene sezónnej práce. Uľahčite si to teda tým, že pred zimou postíhate, čo sa dá. Navyše, niektoré úkony sú priam nutné. Ochráňte chúlostivú zeleň pred mrazom, a to nastlaním lístia a čečiny okolo koreňov. K tomu ich nad pôdou obaľte rohožami alebo fóliami. Nezabúdajte, že vždyzelenej vegetácii treba aj v chladnejších mesiacoch dopriať vlahu, inak jej hrozí vyschnutie. Nedokáže totiž absorbovať vodu zo zamrznutej pôdy.

Vždyzelenej vegetácii treba aj v chladnejších mesiacoch dopriať vlahu, inak jej hrozí vyschnutie.

Lístie je živnou pôdou pre choroby

V úžitkovej záhrade si môžete predpripraviť zem na jarný osev či výsadbu. Pri takejto priebežnej starostlivosti z nej vyťažíte maximum. November nabáda aj k skráteniu konárov ovocných stromov. Potom skontrolujte uskladnenú úrodu ovocia aj zeleniny a poškodené kusy s nábehom k hnilobe odstráňte. Znížite tým riziko „reťazovej reakcie“. Najmä po pominutí suchšieho babieho leta a s príchodom sychravých dní pravidelne odhrabte alebo odfúkajte mokré lístie z trávnika, je totiž živnou pôdou plesní a hubových ochorení.

Náradiu nezaškodí dezinfekcia

Pred uložením do záhradného domčeka vyčistite náradie s pomocou horúcej vody a špongie alebo kefy. Nezaškodí ani dezinfikovanie, aby sa práve nástroje nestali roznášačom choroboplodných zárodkov. V novembri môžete pristúpiť aj k analýze pôdy, aby ste poznali jej pH, celkový typ, obsah draslíka, fosforu, horčíka… Rozbor vám ukáže, aké opatrenia sú žiaduce a ktorým smerom sa po zime uberať pri výbere pestovaných druhov. Na záver nainštalujte búdky pre operencov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ruže #výsadba #november #cibuľoviny #buxus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december