Pozor! Stavikrv dokáže stavbu zamaskovať, ale aj zničiť

Až meter za týždeň naberajúci stavikrv baldčuánsky (Fallopia baldschuanica alias Polygonum aubertii) potrebuje pravidelné krotenie rozpínavosti, ale je nenáročný na stanovište aj pôdu a nemusíte ho zavlažovať. Vďaka svojim dlhým koreňom si v suchých obdobiach vytiahne zo zeme zostatkovú vlahu. Rozmnožuje sa na jar delením alebo v lete odrezkami.

11.11.2021 06:00
stavikrv Foto:
debata

Nevyhnutnosťou pre stavikrv je opora: priam sa na to ponúka stavebný prvok, ktorý hodláte „zamaskovať“ hustými kaskádami. Je ideálnou voľbou na rýchle prírodné prekrytie väčších izolovaných neatraktívnych stavieb – starých kôlní, kontajnerových stojísk, protihlukových stien. Konáre vo forme drôtovitých stoniek pokrývajú drobné opadavé sýtozelené lístky v tvare srdiečka. Biele až ružovkasté kvietky nie sú pri bližšom pohľade nadmieru atraktívne, ale ako bujné spoločenstvo vytvárajú od júna do októbra veľmi príjemný vizuálny vnem. Približne pätnásťcentimetrové súkvetia v lete a na jeseň v podstate pokrývajú celú rastlinu a rady ich navštevujú včely.

Architektova záchrana, ruský vinič, škrtič

Tento popínavý ker, ktorý poznáme aj pod občasnou prezývkou ruský vinič, pri primeranom udržiavaní zvláda štyri metre progresu za rok. Majte teda pripravené nabrúsené záhradnícke nožnice a dostatok voľných okien v diári na skracovanie lián. Čas na radikálnu redukciu je vo februári, marci. Mimochodom, v češtine stavikrvu hovoria aj rdesno od rdousit, čiže škrtiť. V nemčine trochu lichotivejšie architektova záchrana… Pri pestovaní v kvetináči sa drží na uzde o čosi jednoduchšie. Vyžaduje si však svoj priestor, drenáž a zimovanie bez mrazu. Exteriérový lepšie znesie teploty pod nulou, keď ho klasicky zateplíte nahrnutím lístia zaťaženého konárikmi alebo čečinou.

burina Čítajte aj Ako najlepšie zničiť burinu? Pomáhajú muškáty

Korene má až v dvojmetrovej hĺbke

Jamu pre stavikrv kopte raz takú širokú a hlbokú, než je veľkosť koreňového balu. Húževnatý krík dodávajú vo veľkosti okolo pol metra. Na typ podložia je neprieberčivý. Rast môžete stimulovať substrátom bohatým na živiny, ale robte to s mierou. Dobre sa mu darí na slnečných aj tienistých miestach. Voľba sa skôr odvíja od jeho tendencie nekompromisne vytláčať inú vegetáciu – treba dodržať odstup aspoň 1,5 metra, a to aj od stromov. Do zmiešanej výsadby sa nehodí. Neuvážene vysadený stavikrv baldčuánsky naozaj skôr spôsobuje vrásky, než by prinášal úžitok. Bez okolkov atakuje aj odkvapy, škridly, respektíve podzemné potrubia: korene lezú až do dvojmetrovej hĺbky! Prípadné odstránenie si pomaly vyžaduje bager.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stavba #ker #opora #korene #konáre #stavikrv
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december