Trubičky z toaleťáku alebo vidličky. Poznáte tieto fígle?

Nalejte do vyčisteného plastového téglika od kávy vodu, nasaďte vrchnák a využite jeho malý otvor. Znížite tým riziko vyplavenia zeminy a jej nechceného nadmerného premokrenia. Kávovým filtrom zase môžete vystlať dno črepníka. Prepustí nadbytočnú vlahu, ale nie substrát aj so živinami. Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími pestovateľskými trikmi.

12.11.2021 06:00
recyklácia v záhrade Foto:
debata

Potrebujete vašim sadeničkám okamžite, jednoducho a separé prikúriť? Vytvorte si zásobu odrezaných vrškov z plastových fliaš. Aspoň v tomto prípade poslúžia životnému prostrediu. Improvizovaný malý fóliovník nasaďte na rastlinku, aby ste jej dopriali hrejivejšiu mikroklímu. Efekt umocníte, keď zakrútite vrchnák.

Keď plasty pomáhajú prírode

Keď už plasty, potom aj ako odstrašovač. Napokon, takúto neblahú povesť všeobecne majú… Stavajte teda na nej bez toho, aby ste prírode reálne ublížili. Umyté použité plastové vidličky pozapichujte pomedzi výsadbu. Na nevítaných štvornohých návštevníkov pôsobia odrádzajúco a komplikujú im pohyb po záhonoch, nespôsobia im však žiadne zranenia.

Špongie na dne črepníka

Zbierate kartónové trubičky z toaletného papiera či kuchynských papierových utierok na hodiny domácej tvorivosti? Keď ich naukladáte na výšku do vodotesnej debničky a naplníte zeminou, dostanete ideálny úľ na predpestovanie plánt. Malé tuby aj s ich obsahom potom môžete presťahovať vcelku priamo do záhonov, rozložia sa. Držte ich pod povrchom, aby neodčerpávali vlahu od koreňov. Čo sa týka regulácie vlhkosti, pri príprave črepníkov porozkladajte na ich dno narezané špongie. Zabránia hnitiu koreňov, zároveň však aj rýchlemu vytečeniu vody. Fungujú teda ako regulátor.

polievanie záhrady Čítajte aj Začínate so záhradkárčením? Pozor na najčastejšie chyby

Rozbor pôdy svojpomocne

Na elementárny rozbor pôdy zo svojho pozemku či črepníka nepotrebujete súpravu Mladý chemik. Zoberte hrsť vlhkej zeminy a posypte ju sódou bikarbónou. Bublanie znamená, že pH je 5 či dokonca ešte nižšie. Väčšina rastlín pritom potrebuje prostredie s pH v rozpätí 5,5 – 7 na stupnici 0 – 14, čiže miernu kyslosť. Kontrolu môžete urobiť aj lakmusovým papierikom z lekárne alebo drogérie. Stoja rádovo v centoch za kus.

Tričko podoprie melóny

Trčia vám v zadnej časti šatníka obnosené tričká tzv. do záhrady? Tak ich v nej použite! Spôsobom, ktorý by vám sotva napadol… Urobte zo starého oblečenia nošu pre visiace ťažké kusy úrody, ktoré už-už idú vlastnou váhou poškodiť materské rastliny a ešte pred úplným dozretím spadnúť na zem. Pri ochrane úrody sa svojsky hodia aj opotrebované konské podkovy – na každom ranči vám ich určite zopár poskytnú. Pozapichujte ich po pozemku a ťahajte pomedzi ne hadicu, ktorej pohyb takto dokážete lepšie kontrolovať.

šetrenie v záhrade Čítajte aj Aj v záhrade sa dá ušetriť: ako neprešvihnúť rozpočet

Zrkadlá zväčšia záhradu

Od funkčnosti k umeleckému dojmu. Najmä menšej záhrade pomôže, keď v nej strategicky porozmiestňujete zrkadlá. Inštalujte ich tam, kde najmenej hrozí rozbitie z neopatrnosti a zároveň vyvolajú optický klam o dvojnásobnej hustote vegetácie. Naozaj štýlové kúsky z bazáru alebo starožitníctva – materiálovo alebo tvarovo originálne – umocnia aj celkové estetické vyznenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #črepník #zemina #fóliovník #predpestovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december