Krok za krokom: zakladáme vyvýšený záhon

Pokročilá jeseň poskytuje kľúčové komponenty vyvýšených záhonov. Využiť sa totiž dajú organické zvyšky zo záhrady: pohrabané lístie, pokosená tráva, odrezky drevín. Vyvarovať sa však treba odpadu napadnutého rôznymi pliagami.

13.11.2021 06:00
vyvýšený záhon Foto:
debata

Základným benefitom vyvýšených záhonov je, že tvoria relatívne uzavretý a stabilný ekosystém. Uľahčujú udržiavanie optimálnych podmienok – najmä vlhkosti, výživnosti a typu pôdy. K tomu chránia úrodu pred škodcami, do značnej miery eliminujú problémy s burinou, vnútornou teplotou vyššou o päť až desať stupňov oproti okolitej pôde umožňujú o čosi skoršie pestovanie a sú ergonomicky vľúdne.

Premyslite si stanovište, materiál a rozmery

Robustné a kvalitné rámy vyvýšených záhonov kúpite približne za sto eur. S menšími nákladmi a lepším pocitom si ich vyrobíte svojpomocne trebárs z vyradených paliet. Práve riešenie z dreva je najčastejšie (pozor na potrebu náterov raz ročne), môžete sa však pustiť aj do verzie z tehál, tvárnic, plechu alebo kameňa a pohrať sa s dizajnom. Nezabúdajte, že pri neskoršej starostlivosti o zeleň bezpodmienečne musíte dosiahnuť na všetky miesta. Výšku prispôsobte tomuto imperatívu, ale aj svojej zdatnosti a potrebným úkonom. Zohľadnite napríklad náročnosť manipulovania s krhlou nad úrovňou pása. Vyvýšenými záhonmi na rozdiel od kvetináčov dodatočne nepohnete. Vopred si teda dôkladne premyslite stanovište vrátane zachovania cestičiek na šírku fúrika plus malú rezervu. Do vyvýšeného záhona nikdy nešliapte a neprevracajte jeho vrstvy.

záhrada Čítajte aj Záhrada aj s plotom za jeden deň? Dá sa

Začíname izolačnou a ochrannou vrstvou

Vnútornú stranu debnenia obložte tzv. nopovou izoláciou. Naspodok umiestnite jemné drôtené pletivo ako ochranu pred krtkami a hrabošmi. Nasleduje vrstva konárikov a hrubých stoniek, ktorá svojou vzdušnosťou a absorpčnými vlastnosťami zabraňuje premokreniu vyššie uložených zložiek. Stredná zóna prostredníctvom postupného rozkladu dodáva vyvýšenému záhonu teplo a živiny.

Krok za krokom k vyvýšenému záhonu

Začnite nahor obrátenými vykopanými trsmi, pridajte trávu, prípadne slamu. Pokračujte približne 30-centimetrovou vrstvou z lístia a nadrobno potrhaného kartónu. Túto fázu zavŕšte trochou nevyzretého kompostu či hnoja. Mimochodom, práve sem sa hodí ubytovať dážďovky, ak ich ponachádzate. Na záver nasypte 20 – 30 centimetrov záhradníckej zeminy a preosiateho jemného kompostu v pomere jedna k jednej. K dispozícií máte aj kompletné instantné riešenie: zhruba za 35 eur si môžete zadovážiť balený set. Takáto súprava vriec váži dovedna okolo 150 kilogramov a vystačí na vyvýšený záhon s rozmermi 100 × 100 × 30 centimetrov.

Kryt na zimu zabráni šarapate

Obsah založeného vyvýšeného záhona si cez zimu prirodzene sadne vlastnou váhou aj procesmi rozkladu. Na jar už iba doplníte trochu zeminy a hnojiva. Ak však jesenná príprava nemá v chladných mesiacoch vyjsť nazmar, krytom preventívne odvráťte rozbahnenie pôdy a vyplavenie živín. Môže to byť výklopné veko, ale aj fólia, tkanina, mulč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vyvýšený záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december