Krmivo za pár centov a budú si o vás čvirikať vrabce

Keď sa koncom marca či okolo Veľkej noci ešte trochu skrehnuto započúvate do čvirikania pri rannej káve už na terase, spríjemní vám to vedomie, že ste sa v predchádzajúcich chladných mesiacoch postarali o vtáctvo.

14.11.2021 06:00
kŕmenie vtáctva v zime Foto:
debata

Práve v týchto dňoch je vhodné vyčistiť kŕmidlá a búdky. Odstráňte staré hniezda a nánosy, ktoré sú semenišťom baktérií. Sýkorky a podobný drobizg to len uvítajú. Potravinové guličky a výkrmové koláčiky – či už kúpené v drobnochove, alebo z vlastnej proveniencie – nevešajte v sieťkach. Znamenajú totiž nebezpečnú pascu. Dbajte na inštalovanie kŕmidiel, búdok a závesných rezervoárov mimo dosahu predátorov, v dostatočnej vzdialenosti od ruchu a optimálne v blízkosti krovia či podobných prirodzených úkrytov.

Kŕmiť, ale nie prekrmovať

Vyhýbajte sa pečivu, údeninám, zvyškom v rozklade. Ďatle ocenia loj, hrdličky pšenicu, drozdy jabĺčka. Čo sa týka množstva, zohľadnite skutočnosť, že mimo dlhotrvajúcich extrémnych mrazov a záľah snehu by si vtáci mali nájsť obživu sami. Pravda, do určite miery im ju servírujete aj pre vlastný dobrý pocit a potechu z pozorovania maškrtných šarvancov. Navyše, privykáte ich na lokalitu, aby vám neskôr pomohli so škodcami.

záhrada Čítajte aj Záhrada aj s plotom za jeden deň? Dá sa

Kým začnete piecť medovníky

Ak chcete univerzálny tip, vtáctvo bez ohľadu na druh nepohrdne jadierkami slnečnice: sú výživné a ľahko sa lúskajú. Prilákate na ne predovšetkým glezgy, sýkorky či hýle. Pestrejší mix s hmotnosťou do pol kilogramu môžete vyrobiť pridaním ovsených vločiek, ľanových semienok a sušených hrozienok, a to v rovnakom pomere, teda štvrtinovom. Pri miernej teplote roztopte 250 gramov rastlinného tuku a vmiešajte doň jednotlivé ingrediencie. Formičky na vykrajovanie medovníkov podložte alobalom a vyplňte ich ešte horúcou zmesou. Výsledok opatrne utlačte a prepichnite jednotlivé kusy naskrz približne trojcentimetrovým odstrižkom z klasickej slamky na pitie. Po stuhnutí obsahu alobal odstráňte. Otvor využite na prevlečenie motúza pred umiestnením na konár.

šetrenie v záhrade Čítajte aj Aj v záhrade sa dá ušetriť: ako neprešvihnúť rozpočet

Samoobsluha z kríkov a trvaliek

Keď máte v záhrade dostatok miesta, môžete aspoň zlomok pozemku venovať pestovaniu drevín produkujúcich proviant pre operencov. Patria medzi ne trnky, šípky, jarabiny či nomen omen vtáčí zob. Podobnú funkciu splnia z estetických dôvodov a zároveň účelovo vysadené trvalky. Po odkvitnutí sa totiž ich semená stanú súčasťou jedálnička nielen pre stehlíky alebo vrabce. Takýto úžitok prinášajú povedzme helénium, echinacea, kotúč modrastý či železník argentínsky. Na zoznam, možno prekvapivo, pridajte aj brečtan. Vždyzelené listy slúžia ako útočisko hmyzu, pomerne neskoro sa otvárajúce kvety zásobujú včely, nuž a bobule sú síce pre ľudí jedovaté, vtáctvu však neškodia a chutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #búdky #vtáctvo #slnečnica #sýkorky #kŕmidlá #hniezda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december