Dula pomáha pri kašli a únave, dobrá je na víno, džem i na plodnosť

Pôvodom ázijské ovocie, ktorému sa v stredoeurópskych zemepisných šírkach darí, keď si naň záhradkári ráčia spomenúť, používali naše staré mamy na prevoniavanie miestností aj odpudzovanie molí. Krajovo nájdete dulu pod označením bižalma alebo guňa. Stromčeky rodia už druhý rok po výsadbe. Svojím vzhľadom a chuťou po úprave sú plody niekde na polceste medzi jablkami a hruškami.

18.11.2021 06:00
dula Foto:
debata

Prenikavo žltú dulu (Cydonia oblonga) pestovali Babylončania už pred šesťtisíc rokmi. Väčšina odrôd pochádza z dnešného Iránu a kaukazskej oblasti. Latinský názov dostala od starobylého krétskeho prístavu Kydonia, čo je terajšia Chania. Odtiaľ dulu hojne vyvážali. Zasvätená bola Afrodite a mala povesť afrodiziaka. Na svadobných hostinách ju ako rituálny chod na zabezpečenie plodnosti servírovali novomanželom.

Pre úpravou skladujte samostatne

Plody v tunajších končinách naplno dozrievajú až v neskorej jeseni a treba ich pozbierať pred prvými mrazmi. Urobte to aj za cenu „dôjdenia“ už v zhovievavejšej teplote interiéru. Pripravené na prerod do podoby muštu, likéru alebo vína sa prezentujú na dotyk plstnatou šupkou. Už na začiatku zrenia sú – pre vtedy najvyšší obsah pektínu – vhodné na prípravu kompótu, džemu či želé. Surové dule skladujte dva až štyri týždne. Krátkodobou alternatívou pivnice alebo komory je chladnička. Oddeľte ich od iného ovocia, ak nechcete, aby prevzalo intenzívnu arómu. Uložte ich tak, aby sa ani medzi sebou nedotýkali. Dule pred spracovaním zbavte povrchových chumáčikov papierovou kuchynskou utierkou alebo vlhkou handričkou. Ak sa rozhodnete odstrániť hornú vrstvu, dajte ju vysušiť: poslúži ako prírodný osviežovač vzduchu alebo prísada do čajov.

zimný jazmín Čítajte aj Keď zimný jazmín nezakvitne na Vianoce, predvedie sa po Novom roku

Test na plytkom tanieriku

Na rôsol z kilogramu dúl si pripravte trištvrte litra vody a pol kila želírovacieho cukru. Nakrájané kúsky varte približne pol hodiny, občas pomiešajte. Vzniknutú kašu najprv prepasírujte hrubým sitkom a potom odstráňte jemné zvyšky hmoty precedením cez tkaninu (masu môžete zužitkovať na populárny dulový syr). Viskóznu tekutinu zmiešajte v pomere jedna k jednej so želírovacím cukrom. Zmes varte niekoľko minút, kým sa cukor rozpustí. Ak želé pri teste na plytkom tanieriku nestuhne do dvoch minút, ešte povarte. Po vydarenej skúške ponalievajte do sterilizovaním zahriatych zaváraninových pohárov a vzduchotesne uzavrite.

Dulový sliz zo semien sa už pred viac ako sto rokmi predával v lekárňach a ordinoval sa napríklad pri kloktaní proti kašľu.

Pektín ako v ríbezliach

Dula ponúka veľa vitamínu C a obsahuje aj zinok, železo, vápnik, meď, horčík, selén, sodík, fosfor, fluór a kyselinu listovú. Naozaj pestrý register… Navyše, spomenutý pektín porovnateľne ako pri ríbezliach podporuje trávenie a odbúrava cholesterol. Triesloviny a provitamín A zase pomáhajú pri artérioskleróze a dne. K tomu si prirátajte draslík a jeho účinky proti únave. Dulový sliz pripravený zo semien sa už pred viac ako sto rokmi predával v lekárňach a ordinoval na preležaniny alebo pri kloktaní proti kašľu. Prípadné vnútorné použitie výťažkov zo semien prekonzultujte s lekárom, obsahujú totiž toxický amygdalín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #kompót #dula #mušt #džem
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december