Dvojmetrový odstup treba dodržať aj pred panelákom

Paneláky sú znova v kurze. Satelitné bývanie prináša stiesnenosť na malých pozemkoch za vysokými plotmi, ale aj nevyhnutnosť starať sa o dom, k tomu nervujúcu dopravnú situáciu. Nuž a vlastná nehnuteľnosť v meste je pre väčšinu peňaženiek nedostupná. Opätovnú príťažlivosť bytových domov, aj tých postarších sídliskových, zvyšujú upravené predzáhradky. Vypovedajú o solídnej adrese a komunitnom nažívaní.

26.11.2021 06:00
predzáhradka pri paneláku Foto:
debata

Osvedčenými rastlinami do predzáhradiek pri bytových domoch sú letničky, trvalky, cibuľoviny a subtílnejšie kríky. Zabudnite na väčšie kry a najmä na stromy: neskôr by zasahovali do fasády a tienili bytom na nižších podlažiach. Ak vám strom pred domom už rastie, ponechajte úpravy na kompetentných. Neodborný zásah by mohol spôsobiť jeho odumieranie znamenajúce nebezpečenstvo pre okolie. Tvarovací orez kríkov do tretiny ich hmoty môžete vykonávať celoročne s výnimkou obdobia kvitnutia. Omladzovací či presvetľovací orez väčšieho rozsahu odložte na vlhké obdobie počas jari alebo jesene.

Konzultujte s miestnym úradom a správcom

Pred rozširovaním a úpravou zelene kontaktujte miestny úrad, aby ste nechtiac neporušili lokálne všeobecne záväzné nariadenie. Zároveň sa dozviete, či vám samospráva môže nejako pomôcť rastlinným materiálom alebo aspoň radami. Nezaškodí ani konzultácia so správcovským subjektom. Výsadba je nežiaduca do dvoch metrov od pouličného osvetlenia a vodomernej alebo kanalizačnej šachty. Snažte sa o harmonizáciu predzáhradky s okolím a trpaslíkov radšej nechajte v tržnici.

záhrada Čítajte aj Záhrada aj s plotom za jeden deň? Dá sa

Vyberajte skromné a odolné druhy

Na plochách plynule prechádzajúcich do verejného priestoru vytvárajte kompaktné záhony či skalky, ktoré nekomplikujú kosenie priľahlých trávnikov. Vyberajte skromné, odolné a neinvazívne druhy s predpokladom prosperovať aj v nehostinných urbánnych podmienkach s prašnosťou a exhalátmi. Vopred myslite na prístup k vode na zavlažovanie (výťahom z nejakého 12. poschodia ju síce ponosíte, ale nie je to práve najpraktickejšie) a na náradie vrátane jeho uskladnenia.

Alergénom sa radšej vyhnite

Ďalším dôležitým faktorom je prísun slnečného žiarenia. Na dobre saturovanom pozemku sa bude dariť napríklad rudbekii žiarivej, aksamietnici rozložitej či ibišteku sýrskemu. Vyznávačov „opaľovania“ je však, samozrejme, ešte oveľa viac. Do polotieňa sa hodí magnólia hviezdokvetá, pivonka krovitá, kéria japonská. Ponurejšie miesto znesú alchemilka obyčajná, hortenzia kalinolistá, zimozeleň menšia. Pokojne zabrúste aj do kríčkov s jedlými plodmi alebo zakomponujte bylinky. Pozor na alergénne, toxické a vizuálne vyložene neatraktívne typy.

vyvýšený záhon Čítajte aj Krok za krokom: zakladáme vyvýšený záhon

Ohrádka ochráni pred autami aj psami

Predzáhradku aspoň symbolicky ohraničte, aby ste ako-tak odradili dlhoprstých, zmenšili riziko jej pošliapania a vylúčili poškodenie bezohľadne zaparkovanými autami. Ideálne sú fabrické fošne alebo svojpomocne vyrobené drevené plôtiky vysoké niekoľko decimetrov: zabránia aj označkovaniu výsadby psíkmi na prechádzke. Ako prírodná optická bariéra poslúži vtáčí zob, zlatý dážď, vajgela, ruža vráskavá alebo pajazmín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vegetácia #paneláky #predzáhradka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december