Veverička v záhrade: radosť alebo problém?

Ryšavé, hnedasté či sivé veverice obyčajné (Sciurus vulgaris) s bielymi bruškami sú milí a neškodní hostia v záhrade kedykoľvek. Zvyčajne však vyhľadávajú ľudí iba vtedy, keď upadnú do potravinovej núdze. Inak obývajú ihličnaté či zmiešané lesy a parky bohaté na obživu a stromy s dutinami.

27.11.2021 06:00
veverica Foto:
Keď si veverice robia na jeseň zásoby obzvlášť usilovne, čakajte tuhú zimu.
debata (1)

Akčný rádius veveričky môže byť až 50 hektárov, bežne je to však skôr jeden hektár. Chvost dlhý približne ako zvyšok tela (okolo 20 centimetrov) z nich robí mimoriadnych akrobatov a pomáhajú si ním aj pri behu. Zároveň sa jeho zásluhou dokážu ohriať aj zatieniť. Čo vyzerá ako neposedná a chaotická naháňačka zvieratiek s výraznými okáľmi, to v skutočnosti je hľadanie pokrmu a budovanie úkrytov na zásoby. Keď si ich na jeseň robia obzvlášť usilovne, čakajte tuhú zimu. Aj počas nej – vtedy majú ušnice ochlpené nápadnými štetinkami – vedia vďaka dobre vyvinutému čuchu nájsť svoje komôrky pod bielou perinou. Čo im napriek tomu unikne, to na jar vyklíči. Nevdojak teda pomáhajú obnovovať les.

kŕmenie vtáctva v zime Čítajte aj Krmivo za pár centov a budú si o vás čvirikať vrabce

Škrupinu prehlodajú za pár sekúnd

Živia sa primárne semienkami ihličnanov, výhonkami, púčikmi, kôrou i lykom, orieškami, lesným ovocím a hubami. Škrupinu dokážu tieto vrtké a čulé hlodavce prekonať za niekoľko sekúnd. Ako všežravce však nepohrdnú ani hmyzom, larvami a slimákmi. Príbytky v tvare gule s malinkým otvorom si stavajú z konárikov, machu a trávy na nenápadných miestach vo výške, pričom často majú neďaleko záložné útočisko.

Okrem párenia žijú samotársky

Ťažia zo svojej hmotnosti len okolo štvrť kila: nezlomia sa pod nimi ani chatrné konáriky. Stáva sa, že veveričky fungujú v menších skupinách, prevažne však žijú samotársky. Pravda, okrem obdobia párenia. Gravidita trvá päť až šesť týždňov a samička odchováva dve až päť mláďatiek sama. Potomstvo sa vydáva vlastnou cestou už po niekoľkých mesiacoch, chvíľu sa však zo zotrvačnosti zdržiava obďaleč rodného miesta. Predátormi v našich končinách sú pre ne najmä kuna a dravé vtáky, ale aj mačky.

cibuľoviny Čítajte aj Záhrada ešte nespí, pozor na reťazovú reakciu chorôb

Prilákajte ich dobrotami

Veveričky prilákate na svoj pozemok, keď im na strom inštalujete špeciálne kŕmidlo s výklopnou strieškou neprístupnou pre operencov i sneh. Všetečné tvory rýchlo pochopia systém, ak im mimo násypnej časti ponúknete navnadzujúci predkrm. Prostredníctvom šikovne a bezpečne primontovaného plexiskla alebo objemnejšieho zaváraninového pohára im uľahčíte pochopenie zariadenia a sebe umocníte zážitok z pozorovania. Maškrtnice majú naozaj pestrý jedálny lístok, čím vám zjednodušia hostiteľské úlohy. V chladných mesiacoch si okrem zmesi vlašských a lieskových orechov dajú aj jedlé gaštany, slnečnicové semená, kukuricu, mrkvu, hrozienka, nakrájané jabĺčka či nesladené sucháre. Prípadne im vopred nazbierajte a potom podávajte žalude a bukvice. Neservírujte im arašidy. Počas zimy sú aktívne iba niekoľko hodín denne, ocenia teda istotu. O to viac, že sa pária už koncom zimy a potrebujú spoľahlivý prísun energie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zima #Veverica #kŕmidlo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december