Ako sa postarať o vianočný stromček, aby neopadal

Pri kúpe vianočného stromčeka si najprv prezrite jeho rez. Svetlá farba indikuje sviežosť, zelenkastá alebo hnedastá plocha prezrádza dávnejšie odrezaný kus. Následne opatrne prejdite rukou proti smeru rastu ihličia tak, aby ste sa nezranili. Ak nespôsobíte výraznejšie opadanie, je to dobrý signál. Napokon preskúmajte miesto pôvodu: dlhý transport je vysiľujúci a premietne sa do skrátenia výdrže.

28.11.2021 06:00
vianočný stromček Foto:
debata (8)

Stromček doma až do vyzdobenia nechajte na balkóne či terase, prípadne aspoň v chladnejšej miestnosti, pivnici, garáži – teda nie pri izbovej teplote. Vložte ho do vedra s vodou. Potrebuje jej aspoň štvrť litra denne. Podľa možností odbaľte prepravnú sieťku. Keď to z priestorových dôvodov budete robiť neskôr, ponechajte konárom určitý čas, aby sa povystierali, až potom vešajte výzdobu. Stromček pred presunom do vykúreného prostredia postupne aklimatizujte. Používajte stojany slúžiace zároveň ako zásobníky na vlahu. Voda plní aj funkciu prídavnej stabilizačnej záťaže.

Voľbou pre minimalistov je citrusová duglaska

Pred zaobstarávaním vianočného stromčeka pouvažujte nad niektorými menej častými typmi. Nádherne symetricky kužeľovitá jedľa Nordmannova známa aj ako kaukazská síce takmer nevonia, ale jej nadštandardne husté ihličie nepichá a pri vhodnej starostlivosti v izbových podmienkach vydrží na konárikoch aj mesiac. Zväčša sa k nám dostáva z obrích škôlok v Dánsku alebo Írsku, pôvodne však pochádza z oblastí pri Čiernom mori.

zimný jazmín Čítajte aj Keď zimný jazmín nezakvitne na Vianoce, predvedie sa po Novom roku

Jedlička je vlastne smrek

Na opačnom konci spektra vlastností sa nachádza rozvoniavajúci a pichľavý modrý smrek. Predáva sa aj pod trochu mätúcim názvom strieborná jedlička. Udržte ho čo najdlhšie v chlade, inak sa môže stať, že 24. decembra bude najhojnejšou nádielkou pod stromčekom práve ihličie. Originálnou voľbou pre ľudí uprednostňujúcich minimalistickú výzdobu je duglaska tisolistá, ktorá na severozápade Ameriky dorastá až do 70 metrov, ba rekordérka má vyše sto metrov. Jemné vetvičky s tmavozeleným ihličím a bielymi pásikmi na jeho rube sú značne ohybné, preto unesú len striedmu dekoráciu. Tento stromček z čeľade jedľovitých púta citrusovou vôňou a netreba pod ním príliš upratovať. Hodí sa aj na sviatočné dekorácie a adventné vence.

terasa Čítajte aj Terasa nie je len na leto. Zariaďte si útulné zimné posedenie

Eko? Siahnite po kvetináči

Nielen s prihliadnutím na ekologické trendy je čoraz populárnejším riešením pri váhaní medzi odrezaným živým stromčekom a umelou imitáciou kvetináčová forma. Aj v tomto prípade ihličnan postupne aklimatizujte. Stromček v kvetináči menej opadáva aj v teple, nemáte v interiéri „mŕtve“ drevo a po sviatkoch môžete svoju potechu presadiť do záhrady. Riešením je aj jej ponechanie v črepníku a použitie zase o rok. Aj pri návrate do exteriérovej klímy aklimatizujte. Ani pri kvetináčových stromčekoch, samozrejme, nezabudnite na polievanie, a to aspoň raz za dva dni. Nájdite im doma miesto s dostatkom denného svitu, ale nie v bezprostrednej blízkosti vykurovacieho telesa.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stromček #rez #ihličie #aklimatizácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december