Sú balené substráty naozaj dobrá voľba? Vyrobte si radšej vlastné

Dodržiavate všetky odporúčania, termíny aj agrotechnické postupy a napriek tomu nie ste spokojní s množstvom či kvalitou úrody? Možno bude na vine príliš sterilná zem. Vegetácia je krásna, zdravá a chutná predovšetkým vďaka pôde. Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť, či naďalej budete ľpieť na používaní tej vrecovanej.

29.11.2021 06:00
pôda Foto:
debata

Balená zemina vrátane tej nákladnej a deklarovane organickej bežne obsahuje zložky typu jalovej kyslej povrchovej rašeliny s až polovičným podielom machu a úmerne nízkym obsahom živín. Regenerácia jej trvá príliš dlho, o to rýchlejšie a intenzívnejšie sa však pričiňuje o vysychanie pôdnych zmesí, v ktorých sa nachádza. Dehydrované potom vyzerajú ako tehly.

Pripravená pôda je „prázdna“

Ďalší balastný objem dodávajú expandované vulkanické horniny ako perlit a vermikulit. Vo forme granulátu zohrávajú síce pozitívne úlohy pri zadržiavaní vlahy a viazaní i následnom postupnom uvoľňovaní živín, ale priamo sa nijako nepodieľajú na „kŕmení“ – sú len akýmisi skladníkmi a distribútormi. V konečnom dôsledku je predpripravená pôda aj pri použití syntetických hnojív prázdnejšia, ako sa vašim rastlinkám žiada.

zemina Čítajte aj Ktorá pôda patrí do kvetináča? A kedy ju meniť a prisypávať?

Triáda piesok, lokálna ornica a kompost

Recept na vlastný univerzálny pestovateľský substrát je jednoduchší, než by ste si mysleli. Navyše, pravdepodobne vynaložíte menej prostriedkov ako pri hotovej komerčnej verzii. Je to teda nielen ekologickejšie riešenie, ale aj ekonomickejšie. Skombinujte tretinu piesku, tretinu kvalitnej originálnej ornice z vášho regiónu a tretinu vermikompostu (tzv. dážďovkový). Zároveň však nikdy nezabúdajte, že požiadavky jednotlivých rastlín na typ pôdy sú individuálne – vopred si ich preštudujte a prispôsobte im opateru.

Vyrobiť vlastný substrát je jednoduché , lacné a ekologické. Vždy pri tom zohľadňujeme požiadavky rastlín.

Pozor na vyblednutú potlač na vreciach

Ak si predsa len netrúfate vybočiť zo stereotypu, do záhradkárskej pôdy zadováženej v hobby markete (jeden tajný tip: nesiahajte po mechoch s vyblednutou potlačou) aspoň pridajte kompost zo svojej produkcie. Vo finále nevynechajte povrchový mulč zo slamy či drevených štiepkov. Potláča rast buriny, pomáha udržiavať potrebnú vlhkosť a procesom svojho rozkladu prispieva k hnojeniu.

Aj rastliny môžu mať absťák

Okrem nevýživnej pôdy môže byť problémom aj nekonzistentná. Skúste zistiť, v akej vaše sadenice rástli u veľkopestovateľa. Ak boli hnojené synteticky a preložíte ich do organického prostredia, spôsobíte im abstinenčné príznaky vedúce k chradnutiu. Skúste si predstaviť svoje ráno bez kofeínu, pričom dovtedy ste sa vždy rituálne štartovali kávou k raňajkám…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #piesok #kompost #ornica #mach #rašelina #substrát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december