Koľko znesú mrazuvzdorné trvalky? Šampióni aj mínus 45 stupňov

Trvalky – ako deklaruje už ich pomenovanie – sa od jednosezónnych letničiek líšia práve svojou výdržou poza zimu. Pochopiteľne, aj v rámci tejto kategórie treba rozlišovať. Ak chcete mať istotu, že na jar nebudete musieť riešiť novú výsadbu okrasného záhonu či skalky, siahnite po sortách pripravených aj na štyridsať pod nulou. Nech vás neznepokojí, že v zime uvidíte nad zemou len zmar: vaša rastlinka to zvládne a znova vyhúkne.

30.11.2021 06:00
trvalky Foto:
debata

Základnú informáciu o miere mrazuvzdornosti jednotlivých trvaliek získate už intuitívne podľa oblasti ich prirodzeného výskytu. Juhoafričanka fuksia kapská (Phygelius capensis) je logicky zimomravejšia ako fialka labradorská (Viola labradorica) z arktických zón Severnej Ameriky. Rozdiely dokonca jestvujú aj vnútri rodov. Veternica jesenná (Anemone tomentosa) zo severovýchodu Číny vydrží o desať stupňov nižšiu teplotu ako jej takisto pozoruhodne odolné príbuzné z centrálnej západnej oblasti rovnakej krajiny (Anemone hupehensis) či Japonska (Anemone japonica). Navyše, predajcovia by pre vás mali disponovať informáciou o konkrétnom stupni zimnej odolnosti: Z1 znamená pod −45,5 stupňa, zatiaľ čo Z11 iba +4,4 stupňa a viac.

cibuľoviny Čítajte aj Málo miesta? Navrstvite okrasné cibuľoviny na výšku

Keramzit alebo štrk do nepriepustnej pôdy

Horšou správou je, že sa neradno zariadiť bez prihliadnutia na sprievodné vplyvy a konkrétne podmienky. Záleží aj na mikroklíme stanovišťa, množstve vetra i slnečného žiarenia a type pôdy. V premočenej môže hibernujúci podzemok zhniť. Vo vlhkej zemi trpia stredomorské trvalky, medzi ktoré patria obľúbené bylinky s tvrdými listami: šalvia, tymian, oregano, saturejka, levanduľa. Riešením je zvýšenie priepustnosti ťažkej íloviny zapracovaním pol fúrika keramzitu alebo štrku (zrnitosť 3 – 12 milimetrov) na jeden štvorcový meter.

Čemerica alias pravá vianočná ruža je vyzbrojená voči mrazu, pretože práve v zime kvitne.

A zazvonil zvonček

Nezabudneme, samozrejme, ani na konkrétne tipy. Nedá sa nezačať čemericou alias pravou vianočnou ružou (Helleborus niger), ktorá je vyzbrojená voči mrazu už len z dôvodu, že práve v zime kvitne. Keď sú jej listy akoby vyčerpane rozprestreté po pôde, je to ochranný mechanizmus: ťahajú totiž vlahu z tkaniva, aby ho mráz neroztrhal. Poniklec obyčajný (Pulsatilla vulgaris) sa prezentuje zimnou srsťou – puky a listy sú striebristo chlpaté, kvitnutie nastáva už pred príchodom pravej jari. Nezábudka kaukazská (Brunnera macrophylla) vydrží aj mrazy okolo štyridsiatky. Napriek tomu jej neuškodí prikrytie čečinou, ak nenasnežilo. Mimoriadne odolné sú aj astry, z nich najmä novoanglická (Aster novae-angliae) a novobelgická (Aster novi-belgii) s domicilom na severoamerických prériách. Zvončeky sú robustné takmer bez výnimky, no klbkatý (Campanula glomerata) zvládne dokonca −45 stupňov!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #trvalky #mrazuvzdorné #mikroklíma
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december