Zlá zelina nevyhynie: Ako vyhrať boj s pýrom

Pýr plazivý (Elytrigia repens) sa oprávnene uchádza o titul šampióna medzi burinami. V Európe takmer niet regiónu bez jeho výskytu. Na likvidáciu tzv. divého žita treba mať vytrvalosť a najmä poznať správne metódy.

01.12.2021 06:00
pýr Foto:
debata

Rozpínavosť prostredníctvom generatívnej i vegetatívnej reprodukcie je jeho najsilnejšou zbraňou. Rozmnožuje sa semenami aj plazivými podzemnými výhonkami. Robí to nenápadne až 20 centimetrov pod povrchom. Za rok takto postúpi o meter, dvoj- a trojročný napreduje všetkými smermi tempom vyše dvoch metrov. Vytvára početné dcérske odnože: na štvorcovom metri ich v podobe undergroundovej siete môže byť dovedna až 300 metrov. Nuž a na jednej rastlinke vzchádza niekoľko stovák obiliek s vysokou klíčivosťou…

Kultivátor mu len prospieva

Pýr vylučuje do pôdy alelopatické látky spomaľujúce rast susedov. Bez okúňania sa zabýva aj v piesčitej a nekultivovanej pôde na okraji obilných či repkových lánov. V nehumóznych podmienkach v podstate bezkonkurenčne zaberá veľké plochy a keď sa štíhle vzpriamené steblá prederú na povrch, hľadá si nové pôsobisko, lebo potrebuje veľa svetla na udržanie vitality. Samozrejme, pýr nepohrdne ani obrábanou a výdatne živenou zeminou – naopak. Ďalšia zlá správa: kultivátor mu vlastne len prospieva, pretože roznosí jeho „odťaté dračie hlavy“ po okolí, kde životaschopne pokračujú v kolonizovaní. V pohotovosti vytrvá aj desať rokov, nevyhadzujte ho do kompostu.

cibuľoviny Čítajte aj Záhrada ešte nespí, pozor na reťazovú reakciu chorôb

Prikrytú plochu si odstavíte na rok

Pri odstraňovaní pýru sa vyzbrojte trpezlivosťou a rýľovacími vidlami – nepoužívajte náradie s kompaktnou pracovnou plochou. Podzemky musíte kompletne vyňať zo zasiahnutého územia. Pochopiteľne, ľahšie sa to robí na pozemku ešte bez výsadby, respektíve pri ošetrovaní piesčitej pôdy. Z hlinitej treba korene vyťahovať veľmi opatrne a poobtriasať do poslednej odnože. Riešením je aj prikrytie zasiahnutej plochy, odstavíte si ju však minimálne na rok, skôr dva. Najprv odrežte vytŕčajúce nezriedka aj metrové výhonky, potom porozkladajte lepenkové pláty a na záver ich zasypte mulčom napríklad z kôry. Kým sa kartón rozloží, udusí skrytú pliagu. Zničenie nadzemných stoniek bez likvidácie systému koreňov dôsledným vytrhaním či odobratím slnka povedie k vytúženému trvácnemu efektu len v prípade, že postup budete opakovať do úmoru – buriny i seba…

mätovo cesnakový postrek Čítajte aj Ekologicky proti škodcom? Vyskúšajte postrek z cesnaku a mäty

Ručná práca pod trsmi

Porovnateľne piplavý proces vás čaká pri napadnutí trvalkového záhonu. Okrasné rastliny povyťahujte zo zeme, zbavte ich koreňové baly podzemkov pýru a na dôvažok ešte aj vyčistite pôdu, do ktorej sa majú vrátiť. Zasiahnutý trávnik plejte po trsoch, cez ktoré burina vyhúkla. Ručne hĺbkovo skontrolujte podložie a po takejto procedúre uložte pažiť nazad. Pre úplnosť nezamlčme ani eventualitu spojenú s chémiou. Keď sa rezignovane rozhodnete pre takéto riešenie, striktne dodržiavajte pokyny a používajte prípravky čo najcielenejšie. Totálne herbicídy totiž nerozlišujú medzi zlými zelinami a tými dobrými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #burina #výhonky #pýr
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december