Problémy s trávením? Pomôže šťava zo surovej červenej kapusty

U nás je to červená kapusta, v nemecky hovoriacich krajinách sa používa aj termín modrá kapusta. V každom prípade názov odráža sfarbenie, ktoré môže byť od bordového po fialové. Na „svedomí“ ho majú prírodné farbivá antokyány, ktoré červená kapusta obsahuje.

02.12.2021 06:00
červená kapusta Foto:
debata (1)

Podľa toho, s čím ju varíme, môže farbu zmeniť – sladké prísady ju menia na modrofialovú, kyslé na bordovú a tmavočervenú. Skoré odrody červenej kapusty dozrievajú už v júni, ale hlavnú sezónu má až od augusta do konca novembra. Je to jednoducho zelenina jesene. V rodinných domoch sa skladuje v pivniciach a komorách, v chladničke však vydrží bez zmeny kvality tiež niekoľko týždňov. Najlepšie je skladovať celé hlavičky, pretože tie si uchovávajú najviac vitamínu C. Ak potrebujeme skladovať polovicu alebo štvrtinu hlavičky, keď ju zabalíme do potravinárskej fólie, nie je to problém, ale obsah vitamínu C v nej rýchlo klesá. Tiež by sme ju nemali skladovať spolu s jablkami a paradajkami, lebo tie obsahujú etylén, ktorý spôsobuje, že kapusta mäkne a vädne.

figy Čítajte aj Nielen vegetariáni potrebujú jesť figy. Prečo sú také dôležité?

Farbu zlepší citrón alebo jablko

Pri príprave treba dať preč vrchné listy, rozrezať na polovicu alebo štvrtiny a odstrániť hlúb a „rebrá“. Potom kapustu nakrájať na pásiky. Do šalátov na tenké, na dusenie na hrubšie. V kuchynskom robote to ide, samozrejme, rýchlejšie ako ručne. Peknú farbu, chuť a vitamíny si kapusta zachová, keď sa tepelne upravuje len krátko – čo ale nie je prípad dusenej kapusty ako prílohy k jedlu. Tú treba udusiť domäkka. Keď chcete zintenzívniť farbu kapusty, pridajte do nej pri dusení trochu citrónovej šťavy alebo jablko, nakrájané na malé kocky.

Chutí surová aj tepelne upravená

K pečenému mäsu sa hodí na cibuli, s jablkami, ananásom, alebo aj s gaštanmi. Výborná je však aj do šalátov, alebo sa dá aj odšťaviť a zmiešať s inou ovocnou alebo zeleninovou šťavou. Šťava zo surovej kapusty pomáha, keď sa pije ráno nalačno, pri tráviacich problémoch. Jednoducho povedané – červená kapusta chutí surová aj tepelne upravená.

dula Čítajte aj Dula pomáha pri kašli a únave, dobrá je na víno, džem i na plodnosť

Vyskúšajte ju so zázvorom

S prísadami ako sú jablká, gaštany alebo slivky možno podčiarknuť jej sladkastú chuť. Vyskúšať ju môžete aj s citrusovými plodmi – ich kyslosť zvýrazní jej chuť. Ďalšou prísadou, ktorú sa oplatí vyskúšať pridať do červenej kapusty, je zázvor, dodá jej špecifickú chuť. Ak chceme podávať červenú kapustu ako prílohu, treba ju pomerne dlho variť, takže prichádza o časť vitamínov. Preto je dôležité jesť aj surovú, napríklad vo forme šalátov. Výborná kombinácia je – ako sme spomínali – s jablkom, s mangom, s bulgurom a syrom feta.

Nasýti a dodá vitamíny

Červená kapusta je naozaj bohatým zdrojom vitamínov. Už dvesto gramov pokryje odporúčanú dennú spotrebu vitamínu C a sto gramov tretinu odporúčanej dennej spotreby vitamínu K. Okrem toho je bohatým zdrojom selénu, horčíka a draslíka. Tiež má vysoký obsah vlákniny, takže nielen nasýti, ale aj podporuje trávenie.

kuriatka Čítajte aj Ako zahnať vlčí hlad a pritom chudnúť? Jedzte kuriatka

Ako ju ľahšie stráviť

Veľmi dôležitý je obsah látok, ktoré jej dodávajú farbu – antokyánov, ale aj ďalších zložiek, ako sú bioflavonoidy, chlorofyl, indoly a fenoly. Chránia bunky a pôsobia protirakovinovo, ale môžu spomaliť aj starnutie buniek. Menej príjemnou vlastnosťou červenej kapusty je, že pre niektorých ľudí je ťažšie stráviteľná, spôsobuje nadúvanie a plynatosť. Kto takto reaguje, nemal by jesť kapustu surovú, ale mal by ju dať pred použitím na 24 hodín do mrazničky. Stráviteľnejšia je aj vtedy, ak ju dusíme so zázvorom, feniklom alebo rascou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december