Mravce v záhone? Rýchlo pátrajte po voškách

Teplejšie prostredie ako v okolí, kyprá pôda, dostatok vlahy. Navyše, relatívna izolácia od nepriateľov a k tomu kopa potravy. Nečudo, že mravcom sa vyvýšené záhony vo vašej záhrade pozdávajú. Tunelmi odvádzajú vlhkosť a obnažujú podzemky rastlín, ktoré potom chradnú. Keď chcete zachrániť úrodu alebo okrasnú výsadbu, kolónia hyperaktívnych votrelcov musí preč.

02.12.2021 15:00
mravce Foto:
debata

Predpokladáme, že nehodláte siahnuť po chémii. Našťastie existuje aj niekoľko overených ekologických metód. Skúste obyčajnú vodu. Nájdite sídlisko mravcov vo vyvýšenom záhone a aspoň dva razy denne ho zaplavte. Opakujte to, kým nežiaducich hostí nevypudíte. Čochvíľa odtiahnu. Určite skôr ako za 168 miliónov rokov – tak dlho už na Zemi žijú… Samozrejme, dbajte na to, aby ste s vaničkou nevyliali aj dieťa: nepodmáčajte vegetáciu. Rýchlejším a radikálnejším riešením – ak nie ste útlocitní – je použitie vriacej vody. Rozmyslite si ho však minimálne z dôvodu, že takto môžete zlikvidovať aj korene rastlín.

Dobrovoľné sťahovanie vďaka finte

Ohľaduplnejšie k životnému prostrediu vrátane vašej zelene bude, keď mravce jednoducho presťahujete. Pomôžte si fintou. V slnečnom počasí postavte na záhon, ideálne priamo na hniezdisko, hlinenú nádobu a naplňte ju hoblinami. Keď sa aj s obsahom zohreje, bude pre vysoko socializované a organizované blanokrídlovce ešte lákavejším útočiskom ako záhon. Presunú sa dobrovoľne, ba priam nadšene. Následne črepník presuňte na vopred vyhliadnuté dostatočne vzdialené stanovište. Na mravce fungujú aj hlístice Steinernema feltiae, hoci ich na rozdiel od lariev a červov reálne neohrozujú a neskoršiu konzumovateľnosť plodov pre vás takisto nie. Svojou prítomnosťou však znepokoja hmyzie susedstvo natoľko, že sa napokon odprace inam. Urobí to z inštinktívnej obavy nielen o seba, ale aj o potomstvo.

veverica Čítajte aj Veverička v záhrade: radosť alebo problém?

Neznášajú, čo nám vonia

Ďalším riešením sú vône, ktoré sa mravcom nepáčia. Zhodou okolností sú to zväčša zároveň arómy príjemné ľuďom. Veď kto by namietal proti levanduli, majoránke, tymianu, šalvii či bazalke? Ako odpudzovač škodcov ich môžete nasadiť aj mimo vyvýšených záhonov. Ak nehodláte čakať alebo ustupovať votrelcom, uvarte v litri vody plnú hrsť spomenutých byliniek a vychladnutou tekutinou opatrne polejte zabratú plochu. Rovnaký účinok má vyvarený prezretý citrón.

Mravcom sa nepáčia arómy, ktoré sú príjemné ľuďom, napríklad levanduľa, šalvia alebo bazalka.

Vonné tyčinky zapichnite dolu hlavou

Kuchyňa poskytuje aj sypké organické prípravky: vyhĺbte v okolí chodbičiek dierky a vyplňte ich mletým čili, práškovou škoricou alebo klinčekmi. Zaberú dokonca aj vonné tyčinky. Ani ich netreba zapáliť. Jednoducho ich držadlom nahor pozapichujte do zeme a pracanti, ktorí na pleciach odnesú až 50-násobok vlastnej hmotnosti, sa znechutene poberú preč. Vždy sa však radšej presvedčte, či naozaj odtiahli, alebo sa len schovali hlbšie. Majte na pamäti, že žijú v symbióze s voškami. Liečte teda nielen symptóm v podobe výskytu mravcov, ale aj túto možnú príčinu ich prítomnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #čili #mravce #vyvýšený záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december