Deti so zbíjačkami a povodne. Naozaj potrebujete indický pieskovec?

Pri kúpe oblečenia, potravín alebo spotrebičov sme už zvyknutí uprednostňovať lokálne artikle v záujme znižovania uhlíkovej stopy. Dbáme na ohľaduplné výrobné technológie alebo metódy chovu, respektíve pestovania. Hľadáme certifikáty potvrdzujúce spravodlivé podmienky pre producentov. Robme to teda konzistentne.

03.12.2021 15:00
spevnené plochy Foto:
debata (2)

Naozaj aj pri terasových dlaždiciach?! Áno, aj pri nich najprv zvážte, či sa kúpou nespreneveríte svojim environmentálnym a etickým zásadám. Napríklad taký indický pieskovec. Pomer kvalita a cena je pri ňom zväčša natoľko lákavý, že nemôže nebyť podozrivý. V niektorých indických lomoch až štvrtinu zamestnancov tvoria deti do desiatich rokov. Hrdlačia s kladivami a zbíjačkami, a to bez akýchkoľvek ochranných pomôcok. Navyše, najmä migranti z ešte chudobnejších krajín žijú v nehygienických provizóriách hneď vedľa lomov, nemajú k dispozícii zdravotnú starostlivosť a chýba im možnosť voľby, lebo sa dedične zadlžili, aby sa vymanili z pôvodných ešte bezútešnejších pomerov. K tomu si prirátajte ekologické škody: znečisťovanie podzemnej vody, pľundrovanie životného prostredia odpadmi, vylučovanie emisií pri preprave kameňa cez pol zemegule.

podmáčaná pôda Čítajte aj Podmáčaná pôda? Chce to prevenciu, drenáž alebo vhodnú výsadbu

Nezvyšujte riziko bleskových povodní

Ťažbou a transportom sa to nekončí… Teplo absorbované dlaždicami počas dňa sa v noci uvoľňuje a rozbíja mikroklímu. Umelo spevnené plochy narúšajú biotop a redukujú prienik zrážok pôdou do spodnej vody, čím stúpa riziko bleskových povodní. Myslite na to, kým vydláždite, vybetónujete alebo vyasfaltujete predzáhradku. Architekti udržateľných záhrad celkovo vychádzajú z premisy, že použitie akýchkoľvek pevných materiálov pri terénnej úprave má negatívny dopad na ekosystém. Napríklad produkcia cementu ako spojiva betónu je zodpovedná za desatinu skleníkových plynov. Štrk je zdanlivo omilostený, pretože pri jeho ťažbe sa spotrebúva menej energie a táto hmota prepúšťa vlahu do zeme. Zhovievavosť však pominie, keď zoberiete do úvahy dolovanie z vodných plôch plných živočíchov aj vegetácie.

pôda Čítajte aj Sú balené substráty naozaj dobrá voľba? Vyrobte si radšej vlastné

Chodníčky radšej zo štiepky alebo kôry

Ak teda už prírodný kameň, skúste si ho zadovážiť zo zdrojov v okolí namiesto bridlice z Číny. Recyklujte betónové bloky, tehly, kamennú drvinu. Informujte sa na skládkach, pri búracích prácach obďaleč, v zberných dvoroch. Chodníkové dlaždice inštalujte do piesku – nespájajte ich maltou. Spádujte tak, aby voda prevažne odtekala do pôdy, nie kanalizácie. Na príjazdové cesty a parkovanie vonku siahnite po perforovaných prefabrikátoch či rovnako priepustných mriežkach ukladaných na trávu. Cestičky v záhrade urobte zo štiepok alebo kôry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chodník #terasa #kôra #spevnené plochy #dlaždice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december