Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Výdatný zdroj dekorácií na nadchádzajúce sviatočné obdobie k nám ako trend preniká z anglosaského prostredia. Zároveň je to aj nadčasový rastlinný „strážny pes“. Cezmínový živý plot síce bujnie pomalšie ako bariéra z tují, ale nemá veľké nároky na stanovište ani starostlivosť a uspokojí vás vzhľadom aj pozoruhodnou nepriepustnosťou.

04.12.2021 06:00
cezmína Foto:
debata

Výstraha hneď v úvode: pri cezmíne v záhrade aj vo váze pozor na deti. Zväčša červené bobule (môžu však byť aj žlté, hnedé alebo čierne) zotrvávajúce na drevine celú zimu pôsobia lákavo, sú však pre ľudí toxické. Tmavozelené lesklé kožovité listy tiež. Pri väčšine z približne 400 zástupcov tohto rodu sú posiate špicatými výbežkami na zvlnených okrajoch a taká Madame Briot či Argentea Marginata Pendula ich majú kontrastne béžovo olemované. Subtílne biele kvety sa objavujú v máji, júni. Cezmíny rastú ako útle až stredné stromčeky alebo v podobe vzpriameného kompaktného kríčka. „Základnú výbavu“ dostanete predpestovanú v metrovej výške už za 15 eur. Za exotické extravagancie si priplatíte až do úrovne zhruba 70 eur.

stavikrv Čítajte aj Pozor! Stavikrv dokáže stavbu zamaskovať, ale aj zničiť

Japonský zakrslík sa zmestí hocikam

V našich končinách je najbežnejšia celoeurópsky rozšírená ostrolistá verzia Ilex aquifolium. Dlhoveká vždyzelená cezmína by sa bez krotenia vyšvihla aj ponad sedem metrov. Dobre však znáša orez. Navyše, rýchlo po ňom hustne. Pri úprave dvakrát ročne (takto často ju treba aj povzbudiť nevápenatým hnojivom na rododendrony) vám obrazne ani doslova neprerastie cez hlavu ako súčasť okrasného záhonu, či ako solitér alebo črepníková rastlina.

Na živý plot ako stvorená

Na živý plot odporúčame trebárs sorty Golden van Tol alebo Alaska (na ilustračnej fotografii). Pri nedostatku miesta sa zase ponúkajú japonské kultivary s okrúhlymi netŕnitými listami a nenápadnými kvetmi aj plodmi Ilex crenata Dwarf Pagoda a Green Dragon. Pôvodné majú dva až tri metre, šľachtené maximálne 1,5 metra. Guľovitý zakrslík za 10 eur Golden Gem so žltými listami a tmavými bobuľami meria v dospelosti len okolo 80 centimetrov.

podmáčaná pôda Čítajte aj Podmáčaná pôda? Chce to prevenciu, drenáž alebo vhodnú výsadbu

Nie je to prieberčivá rastlina

Cezmína v zásade preferuje tienisté miesta. Pri adekvátnom zavlažovaní vydrží aj na slnku, lenže v zime jej hrozí vyschnutie z mrazu, keď sa vlaha zo zahriatych listov odparí a utlmený vnútorný systém ju nedokáže nahradiť. Limitujúco prieberčivá nie je ani na typ pôdy, ocení však skôr kyslejšiu a kyprú, než by musela vápenatú a hutnú – takú zľahčite pieskom a kompostom. V severnejších regiónoch zvykne omŕzať, dá sa však dokopy a vlhká podhorská klíma prospieva jej rozmachu. Citlivejšie sorty treba pred zimou ochrániť mulčom z kôry a prípadne aj obalením do textílie.

Náhrada za palmu počas Kvetnej nedele

Cezmína pradávno slúži ako lokálna náhrada palmových listov na posväcovanie počas Kvetnej nedele tam, kde pôvodne požadovaná vegetácia chýba. Pravda, u nás sa tejto zástupnej úlohy tradičného symbolu Veľkej noci chopili bahniatka. Z ťažkého zelenkastého dreva cezmíny sa kedysi vyrábali nábytkové intarzie, rezbárske artefakty, ale aj vychádzkové palice. Ba dokonca čarodejnícke prútiky. Jedným dirigoval kúzla Harry Potter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bobule #živý plot #drevina #cezmína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december