Ako dať záhrade v zime farby a tvary

Pozriete sa z okna a vidíte len bezútešnú šeď. V lepšom prípade súvislú bielobu, ktorá sa po niekoľkých hodinách či dňoch zunuje. Najmä v okrasnej záhrade alebo na zadnom dvore pritom stačí zopár zmien, aby zrak aj počas mesiacov všeobecného vegetačného pokoja pookrial. Niektoré úpravy môžete vykonať hneď.

05.12.2021 06:00
záhrada v zime Foto:
debata

Ak ste zástancom okamžitých riešení, stačí zobrať do ruky štetec a farbu. Natrite plot či prístrešok na náradie. Nič krikľavé. Akákoľvek farba prospeje. Najvhodnejšia však bude taká, ktorá v chladných mesiacoch vynikne, ale potom s príchodom jari a bujnenia rastlinstva taktne ustúpi – najmä na umne vybranom mieste. Zimný vzhľad záhrady pritom môžete dokonale využiť aj na zakomponovanie spestrujúcich pevných architektonických doplnkov: altánku, členiaceho múrika, dokonca vkusnej sošky. Teraz lepšie uvidíte, kam sa pýtajú.

V lete vonia, v zime vyzerá

Podobne uvažujte v súvislosti s vegetáciou. Z Japonska pochádzajúci kompaktný guľovitý kríček Pittosporum tobira je na jar a začiatkom leta uprostred rozkokošenej flóry pomerne nenápadný napriek úhľadným krémovo sfarbeným a medovo voňajúcim kvetom na kontrastnom pozadí tmavozelených lesklých kožovitých listov. Jeho čas však naplno príde, keď sa okolitá zeleň skrehnuto stiahne zo scény. Zasadený do voľnej pôdy ustojí mínus desať stupňov. Nájsť ho môžete aj pod názvami falošný pomaranč či austrálsky vavrín.

trvalky Čítajte aj Koľko znesú mrazuvzdorné trvalky? Šampióni aj mínus 45 stupňov

Červené stonky a bobule nesklamú

Na zimnú vartu k nemu pridajte ľanovník novozélandský (Phormium tenax) s ružicami vzpriamených dlhých kopijovitých listov a trsnatý striebristý poloker starček (Senecio maritima Silver Dust). Na rozľahlejšom pozemku sa podujmite na veľkorysé štruktúrovanie prostredníctvom štíhlych tisov, pri menších plochách postačia v črepníku. Farbu spoľahlivo dodajú jasnočervené stonky drieňa (konkrétne Cornus alba Sibirica) alebo krikľavými bobuľami husto posiata hlohyňa šarlátová (Pyracantha coccinea, na ilustračnej fotografii).

Inšpirácií na dočasnú dekoráciu nájdete kopu: drevené ozdôbky, stužky, lampióniky. A rôzne plody! Takýto aranžmán zároveň môže poslúžiť aj ako potrava pre operence či veveričky.

Ozdobte stromčeky nielen v obývačke

Keď iní vešajú na stromy v záhrade, nielen tie ihličnaté, vianočné svetielka, buďte originálnejší. Hand made výzdoba drevín nebude ani po Troch kráľoch pôsobiť nepatrične a vynikne aj za denného svetla. „Odievanie“ stromov na sviatky nám nepripadá absurdné v interiéri, prečo by teda malo vonku a bez ich vypílenia? Nájdite napríklad uplatnenie pre prázdne plechovky: vtiahnite do procesu ich premeny na závesné umelecké dielka svoje deti. Inšpirácií na dočasnú dekoráciu nájdete kopu: drevené ozdôbky, stužky, lampióniky. A rôzne plody! Tým sa dostávame k podotknutiu, že takýto aranžmán zároveň môže poslúžiť aj ako potrava pre operence či veveričky. Nezabudnite okrem toho inštalovať a naplniť kŕmidlá – tiež to spríjemní pohľad na záhradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #záhrada #zima #stromčeky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december